вторник, 30 декември 2014 г.

Щрудел с ябълки, орехи и стафиди


Продукти:

Тънки кори за баница - 1 пакет
Ябълки - 400 г
Стафиди - 100 г
Орехи - 100 г
Овесени трици - 30 г
Кафява захар - 200 г
Канела - 10 г
Олио - 50 мл
Газирана вода - 200 мл
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Ябълките се обелват, изчистват се от семките и се нарязват на дребно. Разбъркват се със стафиди, начупени орехи, овесени трици, захар и канела.
2.Взимат се 3 кори и се поръсват с олио и плънка. Навива се руло, което се слага в намаслена тава. Това се прави до изчерпване на количествата.
3.В тавата щруделът се нарязва на парчета, залива се с газирана вода и така след като се изпече, той става по-сочен.


ДОБЪР АПЕТИТ!





неделя, 28 декември 2014 г.

Новогодишен кекс с шоколад






Продукти:

Какаов кекс с череши - 300 г
Черен шоколад - 100 г
Бял шоколад - 100 г
Сладкарска сметана - 100 мл

За украса:
Кокосови стърготини, дребни захарни и шоколадови фигурки, златиста сладкарска боя

Начин на приготвяне:

1.Кексът се реже хоризонтално на две половини и се оформя на части с различни по големина формички.




2.Черният и белият шоколад се разтопяват на водна баня и се разбъркват с по 50 мл сметана. Двете смеси се обединяват с еднократно разбъркване, за да се получи меланж. С този шоколадов крем се пълнят кексовите кръгчета.




3.Кръгчетата се поставят едно в друго.




         4.Процедурата се повтаря до изчерпване на количествата.
                               5.Шоколадовият крем се намазва върху завършения кекс, поръсва се с кокосови стърготини и се украсява с посочените продукти.






ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 23 декември 2014 г.

Оризови кюфтета с аспержи и киноа






Продукти:

Сварен ориз - 200 г
Яйца - 1 бр.
Лук - 1 глава
Моркови - 100 г
Аспержи - 100 г
Киноа - 50 г
Шафран - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Аспержите се бланшират за 2-3 минути във вряща подсолена вода, след което се нарязват на парченца. Лукът и морковите се настъргват.




2.Всички посочени продукти за кюфтетата се смесват.




3.С помощта на лъжица от сместа се слага директно в нагорещена мазнина.




4.Кюфтетата се пържат до златисто и се поднасят с чеснов или доматен сос.
Аспержите имат високо съдържание на антиоксиданти и са ниско калорични. Те са източник на много витамини: А, В, С, Е и др. В своя състав включват желязо, калий, мед, фосфор и др. Имат противовъзпалително действие върху човешкия организъм.




ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 17 декември 2014 г.

Телешки стек с гъбен сос и печени зеленчуци






Продукти:

Телешки стек  - 200 г (за една порция)

Марината:
Зехтин - 20 мл
Червено вино - 100 мл
Балсамов оцет - 10 мл
Горчица - 5 г
Лимонов сок, розмарин, бял и черен пипер, сол

Гъбен сос:
Гъби - 300 г
Готварска сметана - 300 мл
Масло - 20 г
Брашно - 10 г
Топено сирене - 100 г
Сол, черен пипер, лимонов сок

Зеленчуци:
Картофи, червени чушки, моркови, лук, лимон

Начин на приготвяне:

1.Телешкият стек се маринова за едно денонощие. Така месото става крехко и ароматно.
2.В нагорещен тиган с малко мазнина стекът се изпича от двете страни. Поставя се в чиния и се покрива с алуминиево фолио.
3.Гъбите се нарязват и се запържват с масло в тигана, в който е сготвен стекът. Поръсват се с брашно и при непрекъснато бъркане се добавят сметаната и топеното сирене. Овкусяват се със сол, черен пипер и лимонов сок.
4.Червените чушки се режат на колелца, морковите - на ленти, лукът, картофите и лимонът се разполовяват. Картофите се сваряват в подсолена вода, а лукът и морковите се бланшират за 3-4 минути. Зеленчуците се запичат в нагорещен съд, за да придобият по-приятен вид.
5.Стекът се нарязва под ъгъл и се сервира заедно със зеленчуците.


ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 15 декември 2014 г.

Питка "Коледно настроение"






Продукти:

Брашно - 500 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 20 г
Готварска сметана - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 40 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Киноа за поръсване на питката

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с 2 яйца, 1 белтък и останалите продукти се замесва меко тесто. След като втаса, част от тестото се разточва на кора и с формички се изрязват фигурите. Другата част се оформя на питка.
2.Натиска се по диаметър така, че да се оформят отделни сектори.




3.Питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се с киноа и след втасване се пече на 180 градуса за 35 минути. Върху тестените фигури също се нанася разбит жълтък и се изпичат до златисто.




Киноата е определена като супер здравословна храна. Тя е изключително богата на протеини, витамини и фибри. Киноата е източник на калций, манган, магнезий, фосфор, желязо и др. Включва се в супи и различни ястия. Ако се вари, съотношението на киноа и вода е 1:2.
 Киноата може да се запече на сух тиган до златисто, за да придобие уникален лешников аромат. Така може да се добави към зелена салата.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 13 декември 2014 г.

Кошничка от тесто с ленени семена





Продукти:

Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 200 мл
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 30 г
Сол - 10 г
Захар - 5 г
Ленени семена - 70 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко, добавят се 2 яйца, 1 белтък и заедно с останалите продукти се замесва меко тесто. След като втаса, се разточва една кора. Част от нея се отделя, за да се изрежат с формички малките питки. От другата част се оформя елипса, върху която се правят нарези. Поставя се върху алуминиево фолио, за да може при печенето да запази своята форма.




2. Оформя се и дръжката на кошничката.




3.Намазва се с разбит жълтък и след втасване се пече до златисто заедно с малките питки.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 11 декември 2014 г.

Лесни мъфини с ягоди




Продукти:

Блат:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 200 г
Захар - 150 г
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Настъргана кора от 1/2 лимон

Крем:
Сметана - 300 мл
Захар - 50 г

Замразени ягоди - 300 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг с 50 г захар. Жълтъците - с 50 г захар, масло и останалите продукти. Двете смеси се обединяват, разбъркват се и се изливат в широка тава, покрита с хартия за печене. По този начин блатът става по-тънък. Пече се на 180 градуса за 15 минути. След охлаждане с формичка се изрязват малки кръгчета.




2.Прави се сироп от 50 г захар и 100 мл вода. След като заври, в него за кратко се поставят нарязаните на кръгчета ягоди. Блатът на мъфините се напоява със сиропа, след което се шприцова кремът от разбита сметана и се слага по едно кръгче от ягодите.




 





четвъртък, 4 декември 2014 г.

Паниран кашкавал с овесени трици






                                                                          Продукти:

Кашкавал - 300 г
Яйца - 2 бр.
Брашно, галета, овесени трици
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Кашкавалът се нарязва на правоъгълници с дебелина около 1,5 см. Овалват се в брашно и се поставят на хладно за 1 час. Така при пърженето кашкавалът няма да се разтече.




2.Нарязаният кашкавал се потопява в разбитите яйца, овкусени със сол и черен пипер, овалват се в равни части галета и овесени трици и след това отново в яйца.
3.Изпържват се в нагорещена мазнина до златисто. Ако остане от панировката, тя може да се сготви на омлет.




Панираният кашкавал се украсява с цвете от пресен лук. Поднася се със свежа салата и чеснов или доматен сос.

вторник, 2 декември 2014 г.

Пълнени гъби с ориз






Продукти:

Ориз - 100 г
Пилешки бульон - 300 мл
Гъби - 400 г
Лук - 1 глава
Кашкавал - 100 г
Копър, мащерка
Куркума, сол, черен пипер
Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1.Нарязаният лук се запържва в малко мазнина и се добавя оризът, който трябва да стане прозрачен. Разбъркват се със сол, черен пипер и куркума и се налива пилешкият бульон. Оризът ври до готовност и се поръсва с настърган кашкавал, копър и мащерка.
2.Измитите и изчистени гъби се овкусяват със сол, черен пипер и зехтин. Пълнят се с оризовата смес и се пекат за 10 минути на 180 градуса.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 30 ноември 2014 г.

Солена палачинкова торта с мортадела





Продукти:

Палачинково тесто:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 200 г
Прясно мляко - 400 мл
Сол, черен пипер
Масло - 30 г

Червен крем:
Изпечени и пюрирани червени чушки, доматено пюре, настъргани кисели краставички, лека майонеза, босилек, сол и черен пипер

Бял крем:
Крема сирене, сварен и настърган белтък, копър, настъргани кисели краставички, чесън, сол, черен пипер, лимонов сок

Жълт крем:
Лека майонеза, горчица, сварен и стрит жълтък, лимонов сок, настърган кашкавал

Мортадела - 300 г
Настърган кашкавал - 150 г

Начин на приготвяне:

1.От палачинковото тесто се изпичат тънки палачинки в нагорещен и намазан с масло тиган.




2.Върху всяка палачинка се нанася различен вид крем, навива се на руло и се нарежда в съд с кухненско фолио. Всеки ред от палачинки отново се намазва с крем, поръсва се с настърган кашкавал и върху него се слага по една изрязана с формата на съда палачинка.




3.Върху палачинката се поставя и лист мортадела.




4.Палачинковата торта се украсява:




5.Страните се намазват с крем и се покриват с настърган кашкавал.
                          6.Палачинковата торта се поставя на хладно за около 1 час.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 29 ноември 2014 г.

Пиле жулиен с бекон и сметанов сос






Продукти:

Пилешко филе - 400 г
Бекон - 150 г
Кисели краставички - 100 г
Гъби - 200 г
Царевица от консерва - 100 г
Готварска сметана - 300 мл
Топено сирене - 150 г
Горчица - 10 г
Масло - 20 г
Сол, черен пипер
Магданоз


Начин на приготвяне:

1.Пилешкото филе и беконът се нарязват на ивички. Запържват се до златисто в нагорещена мазнина.

2.Добавят се нарязаните кисели краставички и гъби. Заливат се със сметана и се овкусяват с горчица, сол и черен пипер. В края на готвенето ястието се разбърква с масло и нарязано на кубчета топено сирене.

3.При поднасяне се поръсва с царевица и магданоз.


ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 24 ноември 2014 г.

Милфьой с крем от кестени и шоколад



Продукти:

Тънки кори за баница - 2 бр.
Сварени кестени - 300 г
Маскарпоне - 150 г
Разтопен шоколад - 100 г
Мед - 20 г
Кафява захар - 30 г
Разтопено масло - 30 г
Орехи - 100 г
Канела - 10 г
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Корите се нарязват на правоъгълници, намазват се с разтопено масло и се поръсват със захар и леко запечени и смлени орехи. Слагат се по 2 кори една върху друга и се поставят върху снопчета от дървени шишчета, за да придобият вълнообразна форма. Пекат се на 180 градуса до златисто.


2.Кремът се приготвя от смлени сварени кестени, мед, крема сирене, разтопен шоколад и ром. Шприцова се върху изпечените кори. При поднасяне десертът се поръсва с канела.




петък, 21 ноември 2014 г.

Торта с тиква, шоколад и орехи





Продукти:

Сварена тиква - 1 кг
Яйца - 2 бр
Сметана - 200 мл
Грис - 150 г
Брашно - 150 г
Орехи - 100 г
Захар - 200 г
Какао - 30 г
Канела - 10 г
Бакпулвер - 10 г
Разтопен черен шоколад - 100 г
Шоколадови пръчици за поръсване на тортата

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се пасира и се разбърква със 100 г захар, сметана и яйца.

2.Леко запечените и смлени орехи се смесват с останалите сухи съставки.

3.Във форма с кухненска хартия се редят последователно сухата смес и тиквата, поръсена с разтопен шоколад.

4.Продуктите се редуват до изчерпването на количествата. Тортата се пече на 150 градуса за около 35 минути. Украсява се с шоколадови пръчици и цветя от сварена тиква.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 18 ноември 2014 г.

Шоколадови пастички с ягоди



Продукти:

Какаов блат:
Брашно - 200 г
Какао - 80 г
Разтопено масло - 50 г
Олио - 50 мл
Яйца - 3 бр.
Кафява захар - 200 г
Сол - 1 щипка
Прясно мляко - 100 мл
Сода за хляб - 5 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Настъргана лимонена кора - от 1/2 лимон

Сироп:
Сварено кафе - 80 мл
Мед - 10 г
Ром - 10 мл

Сладко от ягоди
Разтопен шоколад за заливане на пастите - 200 г
Разбита сладкарска сметана - 400 г
Ягоди за украса

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 100 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците - с другата половина от захарта, маслото, олиото и прясното мляко. Сухите продукти се пресяват и с леко разбъркване всички съставки на шоколадовия блат се обединяват.




2.Добавя се настърганата лимонена кора и тестото се излива в широка тава с кухненска хартия.
3.Блатът се пече на 150 градуса за 15 минути в загрята фурна.
4.След охлаждане на блата, той се нарязва на триъгълници, които се сиропират с горещо кафе, мед и ром. Всяка паста съдържа по 3 блата, намазани със сладко от ягоди и разбита сладкарска сметана. Пастичките се поставят на решетка и се заливат с разтопен шоколад. Украсяват се с ягоди.






понеделник, 17 ноември 2014 г.

Печени гъби с яйца от пъдпъдък





Продукти:

Гъби - 300 г
Яйца от пъдпъдък
Масло - 30 г
Кашкавал - 100 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Гъбите се измиват и пънчетата им се отстраняват. Поръсват се с разтопено масло, сол, черен пипер и настърган кашкавал.




2.Във всяка гъба се слага по едно яйце.




3.Гъбите се пекат на 200 градуса за 10 минути.




Яйцата от пъдпъдък са безценни дарове от природата. Богати са на много витамини, микроелементи и белтъчини. Подпомагат изхвърлянето на вредни вещества от човешкия организъм и лечението на анемия, имунна недостатъчност и др.




ДОБЪР АПЕТИТ!