понеделник, 16 юли 2018 г.

Пъстра супа със сьомга и лилав карфиол






Продукти:

Сьомга или друга риба
Зеленчук:
Лилав карфиол, морков, чушка, целина, лук, корен от магданоз, корен от пащърнак
1 дафинов лист, девисил
Масло - 30 г
Сол, черен пипер




Начин на приготвяне:

1. Зеленчуците се сваряват в подсолена вода. Те могат да се претрият през цедка и да се залеят с отварата или да се използва само бульонът от тяхното варене.
2.След като заври, в супата се слага нарязаната риба, 1 дафинов лист и черен пипер.
След 15 минути супата се отстранява от котлона и в нея се добавя масло и девисил.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 8 юли 2018 г.

Кашкавалени гевречета със семена






Продукти:

Брашно - 250 г
Настърган кашкавал - 200 г
Масло - 150 г
Кисело мляко - 120 г
Сода за хляб - 5 г
Сол, черен пипер

Семена: маково, сусамено, кимион

Начин на приготвяне:

1.От продуктите се замесва тесто, което трябва да престои 2 часа.
2.Разточва се кора с дебелина 5 мм, от която се изрязват кръгчета. Те се намазват с разбит жълтък и се поръсват със семена.
3.Соленките се пекат на 180 градуса за около 15 минути до златисто.

                                                                       ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 7 юли 2018 г.

Хрупкави картофени хапки с бекон и кашкавал






Продукти:

Картофи - 500 г
Бекон - 200 г
Лук - 1/2 глава
Кашкавал - 150 г
Яйце - 1 бр.
Мащерка, риган, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Картофите се сваряват и се настъргват на едро ренде.
2.Беконът и лукът се нарязват на ситно, запържват се до златисто и се разбъркват с останалите  продукти.
3.С лъжица се взима от сместа и се слага в средата на нагорещен и намаслен гофретник. След изпичане, картофите се поднасят топли и хрупкави.


ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 3 юли 2018 г.

Кекс със сладко от череши и орехи






                                                                          Продукти:

Брашно - 300 г
Яйца - 4 бр.
Кисело мляко - 150 г
Захар - 150 г
Масло - 100 г
Ванилия - 1 бр.
Бакпулвер - 10 г
Сладко от череши - 150 г (или 200 г свежи)
Орехи - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват с миксер на сняг с половината от захарта. Жълтъците - с другата половина, маслото и киселото мляко. Добавят се брашното, бакпулверът, орехите, ванилията и настърганата лимонова кора. Сместа внимателно се разбърква с белтъците.
2.Кексовото тесто се излива в тава, която е покрита с хартия за печене и върху него се подрежда сладкото от череши. Ако сладкишът се приготвя със свежи череши, те трябва да се овалят в малко брашно, за да не потънат в тестото.
3.Кексът се пече на 180 градуса за около 35 - 40 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!