четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Сладко от дюли по арменска рецепта






Продукти:

Дюли - 2 кг
Захар - 2 кг

Начин на приготвяне:

1.Дюлите се измиват и се разполовяват. Слагат се в дълбока тава и се поръсват със захар. Поставят се във фурната на 200 градуса до завиране. Изваждат се и се оставят да изстинат.




2.Дюлите се нарязват на парченца.
3.Тавата отново се слага във фурната до завиране на сместа. Тази процедура се прави 3 пъти, след което горещото сладко се излива в стъклени буркани. Последните се затварят с капачки и се обръщат. Така трябва да престоят 1 нощ.







ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 15 ноември 2015 г.

Лесен ябълков сладкиш с пшеничен грис



Продукти:

Ябълки - 600 г
Пшеничен грис - 200 г
Захар - 150 г
Олио - 50 мл
Канела, анасон, кардамон - по една щипка
Леко запечени орехи - 50 г
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Ябълките се обелват и вътрешната им част се отстранява. Смилат се с миксер и се разбъркват с начупени орехи, олио, захар и посочените подправки.
2.Избраната форма (d - 25 см) се намаслява и се поръсва с грис.


3.Редуват се пшеничният грис и ароматната смес с ябълки до изчерпване на количествата. Сладкишът се пече на 180 градуса за 30 минути. Изважда се от фурната и се покрива с алуминиево фолио. Така трябва да престои около 1 час.
4.Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.


В рецептата могат да се използват и райски ябълки.


сряда, 11 ноември 2015 г.

Пица с трюфели от домашно приготвено тесто






Продукти:

Тесто:
Брашно - 500 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Зехтин за готвене - 50 мл
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Гарниране на пицата: колбас, зелена и червена чушка, маслини, трюфели от консерва, чери домати, настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в леко затоплено прясно мляко и се разбъркват с малко брашно до рядка кашичка. Сместа втасва за около 30 минути и с останалите продукти се замесва меко тесто. Последното отново трябва да втаса и от него се оформят тънки питки.
2.Пиците се гарнират по избор и се пекат в нагорещена до 250 градуса фурна за 10 - 15 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 8 ноември 2015 г.

Скариди с масло върху канапе от ризото





Продукти:

Скариди - 400 г
Ориз - 150 г
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Лимонов сок - 15 мл
Бяло вино - 100 мл
Настърган пармезан - 50 г
Масло - 30 г
Куркума, сол, черен пипер
Червен пипер за поръсване и маслини за украса

Начин на приготвяне:

1.Лукът се нарязва и се сотира в малко нагорещена мазнина. Добавя се оризът, който трябва да стане "стъклен". Подправя се със сол, черен пипер и куркума. Наливат се 400 мл топла вода и ястието ври до омекване на ориза. В края на готвенето се разбърква с вино, масло и настърган пармезан или кашкавал.
2.Скаридите се сотират в нагорещено масло и малко зехтин за 2-3 минути. Овкусяват се със сол, черен пипер, лимонов сок и настърган чесън. Сервират се върху канапе от приготвения ориз и се украсяват с маслини.



ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 1 ноември 2015 г.

Питка с цветя





Продуктите за тесто с бяло брашно  са описани в раздел "Питки" - "Плетена питка с масло".

Начин на оформяне:

1.Малка част от втасалото тесто се отделя, а другото се разделя. Едната половина се разточва на тънка кора, която се намазва с разтопено масло и се навива на руло. То се обвива с тестени ленти, изрязани с остър нож. Втората част се оформя на питка и се слага в средата.



2.Питката се украсява с цветя и орнаменти, изрязани с формичка от останалото разточено на кора тесто и се намазва с разбит жълтък.




3. Пече се на 180 градуса за 40 минути.