вторник, 28 ноември 2023 г.

Торта със сини сливи, боровинки и карамел

 




Продукти:


Брашно - 300 г
Царевично нишесте - 100 г
Прясно мляко - 200 мл
Яйца - 4 бр.
Захар - 250 г
Разтопено масло - 100 г
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Сини сливи - 600 г
Боровинки за украса - 100 г
Карамелизирани и смлени орехи за поръсване - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Сливите се разполовяват, костилките се изваждат, поръсват се със 150 г захар и се слагат в съд на котлона. Варят се 5-6 минути, сокът се прецежда и се запазва за сиропиране на кекса.
2.Сливите се нареждат с отрязаната част към основата на покрита с кухненска хартия тава. Поръсват се с царевично нишесте и карамелизирани орехи.





3.Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват със 100 г захар до побеляване, добавят се маслото, млякото, сухите съставки и внимателно се смесват с белтъците. Изливат се върху наредените сливи.
4.Блатът се пече 45 минути на 180 градуса. След охлаждане се обръща върху поднос и се украсява с боровинки. Сиропира се с топъл сок от сливите и се поръсва с орехи и пудра захар.




Кексът е изпечен в тава с диаметър 30 см.




ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 22 ноември 2023 г.

Шоколадов сладкиш с круши

 




Продукти:


Брашно - 150
Захар - 130
Яйца - 4 бр.
Какао - 30 г
Бакпулвер - 10 г
Ментов ликьор - 10 мл
Настъргана кора от лимон
Сол - 1 щипка
Круши - 2 бр.

Топинг: разтопен на водна баня шоколад - 150 г, 1 супена лъжица растително масло и 70 мл сметана
Още: кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се солта, ароматите и брашното, пресято с какаото и бакпулвера.
2.В намаслена тавичка с диаметър 30 - 35 см се излива половината от сместа и през сито леко се поръсва с брашно по цялата повърхност. Подреждат се обелените и нарязани круши, които се покриват с останалото кексово тесто.
Сладкишът се пече на 180 градуса за 25 - 30 минути. След като се охлади, се поръсва с топинга и кокосовите стърготини.



ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 3 ноември 2023 г.

Лесни медени десертчета с ядки

 




Продукти:


Овесени ядки, сусам, тиквени семки, орехи - 200 г
Мед - 150 г
Канела - 1 щипка

Начин на приготвяне:

1.Ядките се запичат за 2-3 минути на 180 градуса.
2.Медът се слага в по-дълбок съд на котлона и неговата температура трябва да достигне 150 градуса. Това става за 5-6 минути. Добавят се ядките и канелата, сместа се разбърква и се изсипва на тънък пласт в тава с кухненска хартия.



3.След охлаждане се режат квадрати, които се съхраняват върху оризова хартия, за да не залепнат.




ДОБЪР АПЕТИТ!