вторник, 5 ноември 2024 г.

Лесна рецепта за печена палачинка с пилешко месо и кашкавал

 




Продукти:


Брашно - 200 г
Яйца - 4 бр.
Прясно мляко - 400 мл
Вода - 100 мл
Сварено пилешко - 200 г
Гъби - 200 г
Лук - 1 глава
Настърган кашкавал - 150 г
Магданоз - 1/2 връзка
Сварени яйца - 3 бр.
Сол, черен пипер, куркума
Олио

Начин на приготвяне:

1.Разбиват се 4 яйца с брашно, прясно мляко и вода. Добавят се сол и черен пипер. Палачинковото тесто се излива в тава с кухненска хартия и се пече на 200 градуса за 15 минути.
2.Запържват се нарязаните лук, пилешко месо и гъби. Овкусяват се и се нареждат върху изпечената палачинка заедно със сварени яйца и настърган кашкавал. 





Завива се руло, което се поръсва с кашкавал и се запича до златисто.




                                                                     ДОБЪР АПЕТИТ

понеделник, 4 ноември 2024 г.

Кифлички с масло и кашкавал

 




Продукти:


Брашно - 600 г
Прясно мляко - 200 мл
Готварска сметана - 100 мл
Мая - 20 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 80 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Настърган кашкавал за поръсване - 150 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и се разбъркват с малко пресято брашно. Образува се кашичка, която трябва да втаса.
2.С 2 яйца и 1 белтък, сметана, 60 г размекнато масло и останалите продукти, се замесва меко тесто. Разточва се на кръгла кора, която се намазва с останалото масло.
3.По диаметъра на кората се режат 16 триъгълника, поръсват се с настърган кашкавал и се завиват на кифлички. Те се намазват с разбит жълтък и се покриват със свежо фолио, за да втасат.

След като увеличат около 2 пъти своя обем, се пекат на 180 градуса за 15 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 2 ноември 2024 г.

Лесна баница с газирана вода

 



Продукти:


Кори за баница - 1 пакет
Яйца - 4 бр.
Сирене - 300 г
Масло - 50 г
Газирана вода - 400 мл

Начин на приготвяне:

1.Газираната вода се излива в подходящ съд. В нея се потопяват 2 тестени кори и водата от тях се отцежда. Поставят се в намаслена тава.
2.Поръсват се със смес от натрошено сирене, яйца и разтопено масло. Процедурата се повтаря до изчерпване на количествата.


3.Баницата се пече на 180 градуса за 30 минути.



ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 27 октомври 2024 г.

Питка с лимец

 




Продукти:


Брашно от лимец - 400 г
Бяло брашно - 200 г
Олио - 30 мл
Яйца - 2 бр.
Хладка вода - 300 мл
Мая - 20 г
Захар - 5 г
Сол - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в хладка вода и се разбъркват с бяло брашно до рядка кашичка. Сместа втасва за около 30 минути.
2.Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто, което се поставя в намаслена тава. Тестото леко се поръсва с бяло брашно и с остър нож върху неговата повърхност се изрязват различни фигури.
3.Питката отново трябва да втаса и се пече на 180 градуса за 40 минути.







ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 23 октомври 2024 г.

Пълнена зелка с кайма и ориз

 




Продукти:


Зелка - 1 бр.
Кайма - 400 г
Ориз - 150 г
Лук - 1 глава
Моркови - 2 бр.
Домати - 2 бр.
Кимион - 1 щипка
Кервиз - 1 стрък
Дафинов лист
Бахар - 2-3 зрънца
Сол, черен и червен пипер

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните лук, моркови и домати се запържват в мазнина, добавя се оризът, който трябва да стане прозрачен. Сместа се овкусява със сол, кимион, черен и червен пипер и се залива с вода, тъй като оризът трябва да се свари. В края на готвенето се добавя и каймата. Ястието може да се приготви и с кисела зелка, но в нея не се слагат домати.
2.Кочанът на зелката се изрязва.


                               


3.Поставя се в тенджера с подсолена вода, в която има дафинов лист, кервиз, бахар и черен пипер. Зелката трябва да ври около 20 минути до омекване, изважда се и се слага в тава с кочана надолу. Разлиства се и се поръсва с червен пипер и олио.


                                


4.С лъжица се взима от сместа с кайма и ориз и постепенно се завива със зелеви листа. Зелката се пече в тава с малко подсолена вода под алуминиево фолио около 40 минути. След като фолиото се отстрани, по желание може да се запече допълнително.




ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 18 октомври 2024 г.

Пълнени домати с пилешко месо и ориз

 




Продукти:


Домати - 1 кг
Пилешко месо - 300 г
Ориз - 100 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Чесън - 2 скилидки
Девисил, копър
Куркума, сол, черен пипер
Червени чушки и босилек за украса

Начин на приготвяне:

1.Доматите се издълбават.





Обръщат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишният сок от тях.
2.Леко се запържва нарязаният лук заедно със сол, черен пипер и куркума. Добавят се оризът и 300 мл гореща вода. Сместа ври до готовност на ястието.
3.Към края на готвенето оризът се разбърква с нарязани копър, девисил и сварено в подсолена вода пилешко месо. С тази смес се пълнят доматите и се поставят в тава с кухненска хартия. Пекат се 15 минути на 180 градуса.




4.Издълбаната част от доматите се смила, разбърква се със сол, черен пипер, пресен лук, босилек, настърган чесън и зехтин. Получава се свежо допълнение към готовия ориз.


ДОБЪР АПЕТИ

понеделник, 14 октомври 2024 г.

Извара по домашна рецепта

 




Продукти:


Пълномаслено прясно мляко - 2 л
Морска сол - 20 г
Сок от 1/2 лимон
Кисело мляко - 400 г

Начин на приготвяне:

1.Прясното мляко се сварява и се премества от котлона. Разбърква се с кисело мляко, лимонов сок и сол, за да се пресече.





2.Излива се върху цедка със сгънат 3-4 пъти тензух или памучна кърпа.




3.Изцежда се добре и се прехвърля в подходящ съд.
Рикотата наподобява структурата на прясно сирене, тя е мека и плътна. Суроватката може да замести прясното мляко в питки, кексове, торти и др.
Рикотата съдържа голям процент витамини - К, В6,, В12, А и др. Нейните полезни свойства се дължат на съдържанието на калций, желязо, цинк, селен, мед, както и на много аминокиселини.
Чудесно се комбинира със сладки и солени ястия.

ДОБЪР АПЕТИТ!