неделя, 30 декември 2018 г.

Бисквитена торта с мраморен ефект






ПРОДУКТИ:

Крем:
Захар - 150 г
Орехи - 100 г
Сметана - 200 мл
Масло - 30 г
Черен шоколад - 200 г
Захаросани портокалови корички
Ром - 15 мл

Обикновени бисквити - 1 пакет
Прясно мляко - 200 мл
Мед - 20 г

Фондан - бял, розов и черен

Начин на приготвяне:

1.От фондана се правят фитили, които се усукват, разточват се на тънък пласт и с него се облепва тортата.



Няколко едноцветни фитила от фондана се обвиват с цветната кора и се режат напречно на малки части.




Получава се ефект на дребни камъчета.




3.Крем:
Захарта се карамелизира, добавя се затоплена сметана,ситно смлени орехи, масло, шоколад, портокалови корички и ром.
4.В тортена форма, покрита с оризова хартия, се слагат последователно напоени с подсладено мляко бисквити и крем.
Тортата се поставя в хладилник за няколко часа и се покрива с цветния фондан.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 22 декември 2018 г.

Лесни и ефектни елхички за Коледа


ПРОДУКТИ:

Бутер тесто
Жълтък за намазване
Кафява захар, ленени, макови, сусамени семена и хималайска сол за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Бутер тестото се разточва леко, след което с формичка се изрязват елхички. С остър нож се правят по няколко напречни разреза върху тях, намазват се с разбит жълтък и се поръсват с кафява захар или семена.
2.Пекат се при 200 градуса за около 15 минути до златисто.




вторник, 4 декември 2018 г.

Домашна майонеза без яйца за Бъдни вечер






                                                                              ПРОДУКТИ:

Горчица - 15 г
Чесън - 2 скилидки
Вода от консерва нахут - 100 мл
Зехтин (олио) - 150 мл
Куркума - 1 щипка за цвят
Сок от 1 лимон
Сол и черен пипер на вкус
Нахут от консерва - за сгъстяване на майонезата

Начин на приготвяне:

Това е един много лесен начин да се направи домашна майонеза без консерванти и оцветители и без да се добавя олиото капка по капка, както е при яйчената.
В блендер се слагат 100 мл вода от консерва нахут и останалите описани продукти. Трябва да се получи еднородна смес. За сгъстяване се добавят зрънца от нахут до нужната консистенция.
Тази майонеза е много вкусна и с нея могат да се приготвят различни видове салати.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 10 ноември 2018 г.

Бисквитена торта с карамел и шоколад






ПРОДУКТИ

Шоколадов крем:
Разтопен черен шоколад - 150 г
Сметана - 150 мл
Лимончело - 15 мл

Карамелен крем:
Захар - 100 г
Сметана - 100 мл
Масло - 30 г
Сол - 1 щипка

Яйчен крем:
Прясно мляко - 500 мл
Жълтъци - 4 бр.
Царевично нишесте - 30 г
Захар - 100 г
Желатин - 20 г
Ванилия

Бисквити с какао - 1 пакет
Подсладено прясно мляко
Шоколад и жълти перли за декорация

Начин на приготвяне:

1.Чаени лъжички се обвиват с кухненско фолио и се потопяват в разтопен на водна баня шоколад. След като шоколадът сетегне, фолиото се отстранява и така се получават листенцата на цветето върху тортата.




2.Малка част от разтопения шоколад се излива върху целофан, разнася се с шпатула и се покрива със силиконова постелка. Образува се много тънък чипс, който също се използва за декорация.
3.Шоколадов крем:
Сметаната се загрява и в нея се разтопява черният шоколад. Добавя се и ликьорът.
4.Карамелен крем:
Захарта се карамелизира и внимателно се разбърква с масло и топла сметана.
5.Яйчен крем:
Млякото и захарта се загряват в съд на котлона. Жълтъците се разбиват с малко студено мляко и нишесте, при непрекъснато бъркане се добавя от горещото мляко и след това сместа се връща на котлона до сгъстяване. Кремът не бива да надвишава 81 градуса. Ароматизира се с ванилия и се разбърква с разтворен желатин.
6.В тортена форма, покрита с оризова хартия, се редуват напоени с подсладено мляко бисквити, шоколадов и карамелен крем. Бисквитите се подреждат така, че да има малко разстояние до стените на тортената форма. Накрая тортата се залива с яйчения крем и се слага в хладилник, най добре за 1 нощ.




ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 26 октомври 2018 г.

Цветни яйца на очи





Продукти:

Цветно зеле - 200 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 30 г
Сол, черен пипер, лимонов сок

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и жълтъците се разделят.
2.Зелето се настъргва на ситно и се задушава с малко масло. След охлаждане то се разбърква с леко разбитите белтъци и се овкусява със сол и черен пипер. В две купи сместа се разделя на  равни части, като в едната се капват няколко капки лимонов сок и тя се оцветява в розово, а другата остава синя. 
3.В тава с кухненска хартия се слага първо розово зеле, след това синьо и накрая - жълтъкът на яйцето.



4.Яйцата се пекат на 180 градуса за 10 минути.



вторник, 23 октомври 2018 г.

Парфе с карамелизирани сливи


Продукти:

Заквасена сметана - 200 г
Прясно мляко - 100 мл
Ванилия, ром
Захар - 200 г
Желатин - 12 г
Сливи - 200 г

Кръгли бисквити

Начин на приготвяне:

1.В съд на котлона се карамелизират 50 г захар и карамелът се излива в купа с лед. Получават се различни форми, които са подходящи за декорация.


2.Прясното мляко и 100 г захар се загряват до нейното разтваряне. След леко охлаждане се разбъркват със сметана, разтворен желатин и аромати. Млечната смес се разделя в три купи.
3.Сливите се разполовяват и костилките се отстраняват. Те се пускат внимателно в карамелизирана захар, в която престояват няколко минути. Отделенеият сок оцветява в преливащи се нюанси млякото и сметаната в трите купи.


4.Използват се кръгли силиконови форми. В тях се излива първо най-светлата млечна смес, след което се поставя във фризер да стегне (за 10-15 мин.). Формите се изваждат и в тях се излива по-тъмната част. Отново се връщат във фризера и последно се излива най-тъмната част от млечната смес заедно с две половинки от сливите. Парфето се покрива с кръгла бисквита и след като стегне, се обръща в подходящи чинии.
Количеството продукти е за 6 броя парфета.


ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 15 септември 2018 г.

Палачинкова торта с шоколад, сметана и плодове





ПРОДУКТИ:

Крем:
Сметана - 800 мл
Маскарпоне - 500 г
Захар - 150 г
Бял шоколад - 200 г
Ванилия
Ром - 15 мл
Кора и сок от 1/2 лимон
Желатин - 30 г

Палачинки:
3 яйца, 250 г брашно, 500 мл прясно мляко, щипка сол, 30 г какао

Микс от плодове - боровинки, малини, праскови
Сладко от малини

Начин на приготвяне:

1.Продуктите за палачинките се разбъркват добре и се разделят в две купи. Към едната част се добавя какао и така се получава жълто и кафяво тесто. Палачинките се приготвят в намаслен и нагорещен тиган. Прави се руло от 2 кафяви и една жълта палачинки, които се слепват с малиново сладко. Нарязват се напречно през 1 см и с тях се облепват стените на тортена форма.
2.Сметаната, маскарпонето и захарта се разбиват, към тях се излива разтопеният на водна баня бял шоколад, добавят се ароматите и разтвореният желатин.
3.В основата на тортената форма се слага една кафява палачинка, излива се малко крем, а върху него се подреждат палачинки, пълни с крем и нарязани плодове.




Останалият крем се нанася върху палачинките и тортата се декорира с боровинки, малини и рози от тънко нарязана праскова.




ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 8 септември 2018 г.

Питка "Кошница с рози"



Продуктите и начинът на приготвяне на тестото са описани в раздел "Питки" в рецептата за "Питка със сметана".

За кошницата - 30 г масло, червен пипер и разбит жълтък за намазване на питката
За декорацията:
Тесто от бяло брашно, сол и вода, което се разточва на прозрачен лист, а фигурите се изрязват с формички.

Оформяне на питката:

1.Една част от тестото се разточва на правоъгълник, който се намазва с разтопено масло и се поръсва с червен пипер.
2.Навива се руло и то се нарязва равномерно на части около 1 см. С тях се покрива основата и стените на намаслена тава.




3.В средата се слага тестена топка, която се покрива с розички, направени от разточена кора. От последната с ринг се изрязват по 4 кръгчета, те се слагат едно върху друго, навиват се и се разполовяват напречно, както е показано на снимката.




4.Питката се намазва с разбит жълтък и се слага във фурната на 180 градуса за 45 минути, а дръжката на кошницата се изпича отделно.
Декорацията е с фигури от тънко разточено тесто, които се изсушават на слаба фурна.







събота, 18 август 2018 г.

Шоколадови бисквитки на клечка


Продукти:

Брашно - 250 г
Масло - 125 г
Пудра захар - 80 г
Яйца - 1 бр. и 1 жълтък
Кисело мляко - 30 г
Сода бикарбонат - 5 г
Ванилия и лимонена кора

Шоколад - 200 г
Фондан и захарни перли за декориране

Начин на приготвяне:

1.С миксер се разбиват маслото и захарта. Прибавят се последователно 1 яйце и 1 жълтък, кисело мляко, настъргана лимонена кора, ванилия, настъргана лимонена кора, брашно и бакпулвер.
2.Замесва се тесто, което се разточва на кора с широчина 0,5 см и от нея с формичка се изрязват фигурите.
3.Бисквитките се пекат на 180 градуса за 15 минутии след като се охладят, се потопяват в разтопен на водна баня шоколад. Декорират се с цветен фондан, от който се правят цветя с помощта на силиконови шаблони.



четвъртък, 9 август 2018 г.

Малинова торта с кокосови бонбони






Продукти:

Малини - 300 г
Желатин - 10 г
Захар - 150 г
Крема сирене - 200 г
Бял шоколад - 50 г
Ванилов екстракт - 10 мл
Кокосови стърготини - 50 г

Начин на приготвяне:

1.Малините трябва да кипнат в съд на котлона заедно със 100 мл вода и половината от захарта. Прецеждат се и се разбъркват с ванилия и разтворен желатин.
2.Кокосовите бонбони се оформят от крема сирене, захар, кокосови стърготини и разтопен на водна баня бял шоколад. Те се нареждат в основата на форма, която е покрита с домакинско фолио.
3.Малиновият сос се излива върху бонбоните.




4.Тортата се слага в хладилник за няколко часа и се обръща върху подходящ поднос.


ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 16 юли 2018 г.

Пъстра супа със сьомга и лилав карфиол






Продукти:

Сьомга или друга риба
Зеленчук:
Лилав карфиол, морков, чушка, целина, лук, корен от магданоз, корен от пащърнак
1 дафинов лист, девисил
Масло - 30 г
Сол, черен пипер




Начин на приготвяне:

1. Зеленчуците се сваряват в подсолена вода. Те могат да се претрият през цедка и да се залеят с отварата или да се използва само бульонът от тяхното варене.
2.След като заври, в супата се слага нарязаната риба, 1 дафинов лист и черен пипер.
След 15 минути супата се отстранява от котлона и в нея се добавя масло и девисил.




ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 8 юли 2018 г.

Кашкавалени гевречета със семена






Продукти:

Брашно - 250 г
Настърган кашкавал - 200 г
Масло - 150 г
Кисело мляко - 120 г
Сода за хляб - 5 г
Сол, черен пипер

Семена: маково, сусамено, кимион

Начин на приготвяне:

1.От продуктите се замесва тесто, което трябва да престои 2 часа.
2.Разточва се кора с дебелина 5 мм, от която се изрязват кръгчета. Те се намазват с разбит жълтък и се поръсват със семена.
3.Соленките се пекат на 180 градуса за около 15 минути до златисто.

                                                                       ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 7 юли 2018 г.

Хрупкави картофени хапки с бекон и кашкавал






Продукти:

Картофи - 500 г
Бекон - 200 г
Лук - 1/2 глава
Кашкавал - 150 г
Яйце - 1 бр.
Мащерка, риган, сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Картофите се сваряват и се настъргват на едро ренде.
2.Беконът и лукът се нарязват на ситно, запържват се до златисто и се разбъркват с останалите  продукти.
3.С лъжица се взима от сместа и се слага в средата на нагорещен и намаслен гофретник. След изпичане, картофите се поднасят топли и хрупкави.


ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 3 юли 2018 г.

Кекс със сладко от череши и орехи






                                                                          Продукти:

Брашно - 300 г
Яйца - 4 бр.
Кисело мляко - 150 г
Захар - 150 г
Масло - 100 г
Ванилия - 1 бр.
Бакпулвер - 10 г
Сладко от череши - 150 г (или 200 г свежи)
Орехи - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват с миксер на сняг с половината от захарта. Жълтъците - с другата половина, маслото и киселото мляко. Добавят се брашното, бакпулверът, орехите, ванилията и настърганата лимонова кора. Сместа внимателно се разбърква с белтъците.
2.Кексовото тесто се излива в тава, която е покрита с хартия за печене и върху него се подрежда сладкото от череши. Ако сладкишът се приготвя със свежи череши, те трябва да се овалят в малко брашно, за да не потънат в тестото.
3.Кексът се пече на 180 градуса за около 35 - 40 минути.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 14 юни 2018 г.

Руло с ефектни шоколадови шарки





Продукти:

Яйца - 5 бр.
Пудра захар - 120 г
Брашно - 150 г
Какао - 30 г
Ванилия
Рикота - 400 г
Мед - 60 г
Канела - 1 щипка
Череши - 200 г

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 50 г захар се разбиват на сняг.
2.Жълтъците се миксират с останалата захар, ванилията и 120 г брашно. Сместа се разделя на две равни части, като към едната се добавят 30 г какао, а към другата - 30 г брашно. Те се разбъркват внимателно с разделените на две белтъци.
3.В тава с размери 23/28 см се слага оризова хартия. Върху нея се излива жълтата яйчена смес, а след това с пош тя се покрива с кафявата. С помощта на дървена дръжка се преминава през двете смеси първо по дължина, а след това и по ширина.




4.Блатът се пече на 180 градуса за 15 - 20 минути. Покрива се с влажна кърпа и след охлаждане се намазва с разбитите рикота, мед и канела. Черешите се изчистват от костилките и се подреждат върху крема. Блатът се навива на руло, което леко се поръсва с пудра захар. При разрязване се получават ефектни шоколадови шарки.




ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 11 юни 2018 г.

Мъфини "Горски пънчета"


                                                       Продукти:

За мъфините:                                                                   Ягоди - 200 г              
Яйца - 3 бр.                                                                      Мед - 50 г
Захар - 150 г                                                                     Листа от мента
Брашно - 120 г
Бакпулвер - 5 г                                                                  Желатин - 10 г
Лимончело - 10 мл                                                            Сладкарска сметана - 200 г                                                                                                                             Захар - 50 г
За декорация:                                                                                                                        
Бял фондан                                                                        За дунапренено кексче:
Черен шоколад                                                                    Яйце - 1 бр.
Златиста сладкарска боя                                                     Глюкоза - 30 г
Дантелен чипс                                                                     Захар - 12 г
Дунапренено кексче                                                            Брашно - 25 г
Ягоди                                                                                    Сода - 5 г
                                                                                              Зелена сладкарска боя
Начин на приготвяне:

1.Жълтъците и захарта се миксират до пухкава смес, а белтъците се разбиват на сняг и се обединяват с останалите описани продукти. Мъфините се пекат на 180 градуса за 20 минути.
2.Медът се затопля леко с малко вода и се разбърква с разтворения желатин. Излива се в малки форми за мъфини, като в средата се слага по една ягода и листо от мента.. Формите се слагат в хладилник за около 30 минути. След като ягодите стегнат, те се поставят в средата на разрязаните на две части готови мъфини с помощта на малко разбита сметана.


3.Кората на пънчето се прави от разточен бял фондан, върху който се прави релеф с шаблон.

4.Разтопен шоколад се излива с фунийка върху ледени блокчета. Получава се интересна декорация, която се поръсва със златиста сладкарска боя.


5.Продуктите за дунапрененото кексче се разбъркват добре и се изливат в две картонени чаши, които се поставят в чиния. Пекат се 1 минута в микровълновата печка, след което се обръщат върху скара да изсъхнат.



6.Рецептата за дантеления чипс е дадена в раздел "Торти" - Малинова торта с бишкоти и дантелен чипс.






събота, 5 май 2018 г.

Хрупкави пилешки филета






Продукти:

Пилешки филета - 500 г

Марината:
Kисело мляко - 50 г
Чесън - 1 скилидка
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Соев сос - 15 мл
Риган, чубрица
Сол, черен пипер

Панировка: яйца - 2 бр, настърган кашкавал - 200 г, галета - 30 г, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:

1.Филетата трябва да престоят в маринатата 1 час. След това се овалват в галета, потопяват се в разбити яйца и отново в галета.
2.Нареждат се в тава, която е покрита с пергаментова хартия и се поръсват с настърган кашкавал.




3.Пекат се на 200 градуса до златисто.


                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!