неделя, 29 април 2018 г.

Гнезда от печено фиде с кашкавал





Продукти:

Сварено фиде
Кашкавал - 200 г
Масло - 30 г
Сол, черен пипер

Доматен сос:
Домати - 300 г
Доматено пюре - 30 г
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Морков, чушка
Салвия, босилек
Сол, черен и червен пипер
Масло и зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1.Маслото и зехтинът се загряват и в тях се пускат листа от салвия и накълцан чесън. След като се запържат, те се изваждат и в същата мазнина се слагат нарязаните на ситно лук, чушка, настърган морков и накрая - обелените домати и подправките. Сосът трябва да се вари до сгъстяване.
2.Свареното фиде се разбърква с настърган кашкавал, масло, сол и черен пипер и се оформя на гнезда, които се пекат при 200 градуса за 15 минути.




Това предястие се поднася с готовия доматен сос.




ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 23 април 2018 г.

Шоколадов салам с боровинки и орехи


Продукти:

Шоколад - 150 г
Прясно мляко - 100 мл
Масло - 50 г
Обикновени бисквити - 100 г
Сушени боровинки - 50 г
Орехи - 50 г
Ром, ванилия, портокалова кора

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Шоколадът се разтопява на водна баня и се разбърква с маслото и прясното мляко. Добавят се начупени бисквити, орехи, сушени боровинки, настъргана портокалова кора и аромати.
2.Сместа се изсипва върху стреч фолио и се завива на руло. Поставя се в хладилник за няколко часа.


3.Фолиото се отстранява и шоколадовият салам се поръсва с пудра захар.



неделя, 15 април 2018 г.

Козунак със сушени боровинки


Продукти:

Брашно - 1 кг
Яйца - 6 бр. (1 жълтък се отделя за намазване)
Прясно мляко - 300 мл
Мая - 40 г
Масло - 200 г
Захар - 300 г
Сол - 1 щипка
Кората от 1 лимон, 2 ванилии, 15 мл ром
Сушени боровинки - 200 г
Кафява захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и 1 лъжичка захар се разтварят в 150 мл топло прясно мляко. Прибавя се брашно до образуване на кашичка, която трябва да втаса.
2.Яйцата и захарта се разбиват до побеляване и се разбъркват с останалото топло мляко и ароматите.
3.Втасалата мая и яйчената смес се изливат в пресятото брашно, в което е оформено кладенче. Слага се и щипка сол, след което се замесва тесто, като от време на време в него се налива по малко от разтопената мазнина. При измесване тестото не се бие силно, а се разтегля, събира се на топка и отново се разтегля. Това се прави до образуване на мехури. Поръсва се с брашно, покрива се и се оставя на топло да втаса.
4.С намаслени ръце се правят 3 козуначени рула, които се поръсват с боровинки, предварително оваляни в брашно. Сплитат се, слагат се в намаслена тава и трябва да втасат повторно.
5.Козунакът се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кафява захар. Пече се на 180 градуса за около 45 минути.







вторник, 10 април 2018 г.

Великденски кексчета на клечка


ПРОДУКТИ

Кекс:
Масло - 100 г
Захар - 200 г
Яйца - 4 бр.
Прясно мляко - 100 мл
Бакпулвер - 10 г
Какао - 20 г
Ванилия

Плънка:
Бял шоколад - 100 г
Захаросани портокалови корички - 20 г

Шоколадово тесто за моделиране:
Тъмен шоколад - 150 г
Глюкоза - 120 г

За декориране: сладкарска златиста и сребриста боя, захарни перлички

Начин на приготвяне:

1.За шоколадовото тесто глюкозата леко се затопля и шоколадът се разбърква с нея до разтопяване. Получава се еластично тесто, което се разточва върху силиконова повърхност с помощта на малко какао.
 

2.С шоколадовата кора се моделират яйца и зайчета.


3.Фигурите се пълнят с кекс, който предварително е получен при разбиване на размекнато масло със захар, яйца, прясно мляко, какао, бакпулвер и ванилия. Тестото се излива в широка тава с пергаментова хартия и се пече на 180 градуса за 15 минути.
В средата на яйцата се слага част от портокаловата плънка.


4.С помощта на четка върху фигурите се нанася тънък слой сладкарска боя, след което допълнително се декорират със захарни перлички.