събота, 16 декември 2017 г.

Меденки "Дядо Коледа"



Продукти:

Фондан:
Пудра захар - 500 г
Глюкоза - 60 г
Глицерин - 10 мл
Вода - 30 мл
Желатин - 5 г
Сладкарска боя - червена
Захарни топчета да декориране

Тесто за меденки:
Продуктите са описани в раздел Дребни сладки - "Празнични меденки"

Приготвяне:

1.Захарта се пресява. Глюкозата се загрява , разбърква се с глицерин и разтворен във вода желатин. Сместа се отстранява от котлона и постепенно се добавя пудрата захар. При месене на тестото ръцете се намазват с глицерин. Получава се фондан, който трябва да престои 1 нощ. Част от него се оцветява със малко количество сладкарска червена боя до получаването на розов и червен цвят.
2.Готовите меденки, изпечени по посочената рецепта, се облепват със захарно тесто до получаване на определената фигура.