петък, 28 февруари 2014 г.

Десерт с елда




Продукти:

Елда - 150 г
Мед - 150 г
Ябълки - 2 бр.
Начупени орехи - 50 г
Канела - 1 щипка
Смлян карамфил - 1 щипка
Лимонова кора от 1 лимон
Сок от 1/2 лимон
Кълнове от слънчоглед и ленено семе

Начин на приготвяне:

1.Елдата се запича в сух тиган за 4-5 минути, за да придобие по-приятен аромат. Добавя се вода в съотношение 1:3 и се вари до омекване.
2.Медът се изсипва в дълбок съд и ври до 140 градуса (5-6 минути до хубав карамелен цвят). Добавят се орехите, ябълките (обелени и нарязани на дребни кубчета), подправките, елдата и кълновете. Приготвянето на последните е описано в раздел "Салати".


Елдата чудесно се комбинира с различни плодове, зеленчуци и млечни продукти. Тя е богата както на желязо, калций, фосфор и други микроелементи, така и на белтъци, които лесно се усвояват от организма. Съдържа и незаменими аминокиселини. Подхранва косата, кожата и ноктите. Подходяща е за диетичен режим.


четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Кюфтенца на шиш






Продукти:

Кайма - 500 г
Яйца - 1 бр.
Газирана вода - 100 мл
Хляб - 1 филия
Лук - 2-3 глави
Кимион - 1 щипка
Чубрица
Сол, черен пипер
Чушки - 2-3 бр.
Моркови - 2 бр.
Олио - 2 - 3 супени лъжици

Начин на приготвяне:

1.Каймата се замесва с нарязана на ситно глава лук, 1 филия хляб (размекната в газираната вода), 1 яйце и подправките.
2.Оформят се кюфтета, които се нанизват на дървени шишчета заедно с нарязаните и овкусени с олио, сол и черен пипер зеленчуци. Ако останат зеленчуци, се нареждат около кюфтетата. Пекат се в тава с кухненска хартия при 200 градуса за около 15 - 20 минути.


                                                                   ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 25 февруари 2014 г.

Торта с лимонов крем






Продукти:

Яйца - 7 бр.
Прясно мляко - 300 мл
Захар - 240 г
Брашно - 40 г
Сметана - 100 мл
Шоколад - 80 г
Лимонена киселина - 1 щипка
Настъргана кора от 1 лимон
Сок от 1/2 лимон
Ванилия - 1 бр.
Вода - 40 мл

Начин на приготвяне:

1.4 белтъка, 70 г захар, щипка лимонена киселина и ванилията се разбиват на сняг. Изсипва се кръгообразно в тава с кухненска хартия и се пече на 120 градуса за 30 минути или на 80 градуса за 3 часа. Това е блатът на тортата. Намазва се с разтопен шоколад, за да не омекне бързо от крема върху него.
2.В подходящ съд завират прясното мляко и 70 г захар. 4 жълтъка се разбъркват с брашното,  малко студено мляко, настъргана лимонова кора и сок от 1/2 лимон. Добавя се горещо мляко и се връща на котлона до сгъстяване. След охлаждане се смесва с разбита сметана, изсипва се върху блата и се заглажда с шпатула.
3.3 белтъка се разбиват на сняг и при непрекъснато бъркане с миксер се излива горещ сироп до 120 градуса от 100 г захар и 40 мл вода. С пош се шприцоват върху крема. С горелка се обгарят връхчетата на белтъците. Приготвянето на шоколадовите листенца е описано в раздел "Шоколад".


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 23 февруари 2014 г.

Лазаня с пиле и синьо сирене






Продукти:

Кори - 6-7
Прясно мляко - 500 мл
Брашно - 30 г
Яйца - 2 бр.
Краве сирене - 200 г
Синьо сирене - 100 г
Пилешки филета - 2 бр.
Настърган кашкавал за поръсване - 100 г
Праз или кромид лук
Сол, черен пипер, риган
Масло - 30 г
Олио - 30 мл

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните лук и пилешко се запържват в маслото и олиото. Разбъркват се с брашното и при непрекъснато бъркане се добавя млякото. След леко охлаждане се слагат разбърканите яйца и настърганите сирена. Овкусява се с подправките.
2.Корите се варят в подсолена вода с малко олио, за да не залепнат. Готови са за 4-5 минути.
3.В намаслена тава се редят сос, кора, сос и плънка. Последната кора се залива със сос и се покрива се с алуминиево фолио. Лазанята се пече на 200 градуса за 20 минути. Фолиото се отстранява, поръсва се с кашкавал и отново се запича до златисто.


                                                                     ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 22 февруари 2014 г.

Скалички






Продукти:

Обикновени бисквити - 1/2 пакет
Бисквити "Златна есен" - 1/2 пакет
Сушени вишни - 100 г
Счукани орехи - 100 г
Какао - 2 супени лъжици
Настъргана кора от 1 лимон
Сок от 1/2 лимон
Сметана - 100 мл
Мед - 2 супени лъжици
Ром - 2 супени лъжици
Разтопено масло - 50 г
Кокосови стърготини за овалване - 2 супени лъжици
Разтопен шоколад за заливане на скаличките - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Вишните се накисват в рома за 15 минути. Бисквитите се натрошават. Всички продукти се смесват.
2.Оформят се скаличките, чиято основа се овалва в кокосови стърготини. Заливат се с разтопен шоколад.


четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Баница със спанак


Продукти:

Тънки кори за баница
Спанак - 1 кг
Сирене - 200 г
Кисело мляко - 300 г
Яйца - 5 бр
Магданоз - 1 връзка
Брашно - 20 г
Сода бикарбонат - 1/2 чаена лъжичка
Олио - 100 мл
Сол на вкус

Начин на приготвяне:

1.Спанакът се задушава в малко мазнина и се добавят останалите продукти.
2.Върху 2 кори в по-широката част се слага от спаначената смес и се завива на руло. Нарежда се в тава с кухненска хартия и се пече на 180 градуса за 35 минути. Поднася се с кисело мляко или заквасена сметана.



сряда, 19 февруари 2014 г.

Мариновани пилешки шишчета






Продукти:

Пилешко бяло месо - 800 г
Патладжани - 2 бр.
Тиквички - 2 бр.
Лук - 2 глави
Зехтин - 2-3 супени лъжици
Марината:
Бяло вино - 100 мл
Балсамов оцет - 2 супени лъжици
Джинджифил - 1 чаена лъжичка
Зехтин - 3 супени лъжици
Горчица - 1/2 чаена лъжичка
Настърган чесън - 2 скилидки
Сол, черен пипер, щипка лют пипер, мащерка

Начин на приготвяне:

1.Месото се нарязва на парченца, разбърква се с маринатата и престоява в хладилник за около 10 часа. Така става по-крехко.
2.Патладжаните и тиквичките се нарязват на лентички, овкусяват се със сол, черен пипер и зехтин и се нанизват спираловидно върху дървени шишчета около парченцата месо и лука.
3.Пекат се в чугунен тиган до златисто.




Пилешките шишчета могат да се изпекат и без зеленчуци и да се поднесат с гарнитура от настъргани цвекло, моркови, ябълки, хрян и лека майонеза.




ДОБЪР АПЕТИТ!

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Пилешки дробчета по селски






Продукти:

Дробчета - 400 г
Червени чушки - 2 бр.
Лук - 2 глави
Моркови - 1 бр.
Гъби - 100 г
Доматено пюре - 1 супена лъжица
Сол, черен пипер, чубрица
Олио - 3 супени лъжици

Начин на приготвяне:

1.Нарязаните лук, морков и чушки се запържват в мазнината. Разбъркват се с гъбите, които трябва да омекнат.
2.Слагат се дробчетата, които също се задушават за около 10 минути и се добавят доматеното пюре и подправките. След като водата изври, ястието е готово.


                                                                  ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 16 февруари 2014 г.

Салата от ряпа и моркови






Продукти:

Ряпа - 300 г
Моркови - 300 г
Зехтин - 2 супени лъжици
Лимонов сок - от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Зеленчуците се настъргват и овкусяват
По желание могат да се добавят настъргани хрян и зелена ябълка.


                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!

Круши в карамелен сос



Продукти:

Круши - 1 кг
Захар - 150 г
Бяло вино - 150 мл
Вода - 70 мл
Карамфил - 2-3
Куркума - 1–3
Масло - 2 супени лъжици

Начин на приготвяне:

1.Захарта се карамелизира. Внимателно се добавят виното, водата, карамфилът, куркумата и крушите. Последните омекват за 10 минути.
2.Слага се маслото и по желание сметана, които придават плътност на сиропа. Крушите могат да се сервират със сладолед.


петък, 14 февруари 2014 г.

Кекс от разбити белтъци






Продукти:

Белтъци - 5 бр.
Захар - 150 г
Лимонена киселина - 1 щипка
Ванилия - 2 бр.
Брашно - 150 г
Нишесте - 50 г
Прясно мляко - 50 мл
Разтопено масло - 30 г
Бакпулвер - 1 пакетче
Сухи плодове - 100 г
Разтопен шоколад - 100 г
Сварено кафе - 100 г
Ром - 1 супена лъжица
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Белтъците, захарта, ванилията и лимонената киселина се разбиват на сняг. Внимателно се разбъркват пресятото брашно, нишестето, млякото, маслото, бакпулверът и белтъците.
2.Изсипва се в кексова форма с кухненска хартия и се поръсва с нарязаните сушени плодове, които леко се притискат в сместа. Кексът се пече на 170 градуса за 35 минути.
3.След като се охлади, се поръсва с пудра захар, правят се нарези с нож и се залива с разбърканите шоколад, ром и кафе.


                                                                   ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 11 февруари 2014 г.

Печени гнезда от кайма






Продукти:

Телешка кайма - 300 г
Пушен бекон - 100 г
Настърган кашкавал - 50 г
Яйца - 7 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Лук - 1 глава
Кимион - 1/3 чаена лъжичка
Лют пипер - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Беконът се смила. Разбъркват се каймата, кашкавалът, нарязаните на ситно лук и магданоз и 1 яйце. Добавят се беконът и подправките.
2.Със сместа се облепят основата и стените на намаслени формички. Пекат се 15 минути при 180 градуса. Изваждат се в тава с кухненска хартия. В средата на всяко гнездо се слага по 1 яйце и се пече още 10 минути при същите градуси.


                                                                        ДОБЪР АПЕТИТ!

неделя, 9 февруари 2014 г.

Картофени кюфтета със сирене






Продукти:

Картофи - 500 г
Жълтъци - 2 бр.
Разтопено масло - 50 г
Галета - 40 г
Настъргано сирене - 100 г
Настърган кашкавал - 50 г
Пресен лук - 3 стръка
Магданоз - 1/2 връзка
Кимион - 1/3 чаена лъжичка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Картофите се сваряват, обелват се и се пасират. Добавят се сиренето, нарязаните на ситно лук и магданоз, жълтъците, кимионът, маслото и галетата. Разбърква се добре и се подправя със сол и черен пипер.
2.Оформят се кюфтета, които се слагат в намаслена тава и се пекат 15 минути при 180 градуса, поръсват се с кашкавал и се допичат още около 10 минути до златисто.

                                                                        ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 7 февруари 2014 г.

Печени шницели от тиквички






Продукти:

Тиквички - 3 бр.
Яйца - 2 бр.
Брашно - 50 г
Кисело мляко - 1 супена лъжица
Сода бикарбонат - 1/3 чаена лъжичка
Копър - 1/2 връзка
Магданоз - 1/2 връзка
Чесън - 1 скилидка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките се накисват за 1 час в студена вода. Настъргват се и сокът от тях се отстранява.
2.Смесват се с останалите продукти и с лъжица се оформят шницели в тава с кухненска хартия. По желание могат да се поръсят с настърган кашкавал. Пекат се на 180 градуса за 25 минути.

                                                                   ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 5 февруари 2014 г.

Печено пиле в плик






Продукти:

Пиле
Масло - 50 г
Вегета - 1 чаена лъжичка
Червен пипер, сол, черен пипер
Картофи - 500 г
Магданоз - 1/2 връзка за поръсване
Плик за печене

Начин на приготвяне:

1.Пилето се измива добре и се намазва с разтопено масло, разбъркано с вегета, червен и черен пипер и сол. Слага се в плика и около него се нареждат обелените и нарязани картофи, които също се овкусяват с подправките.

2.Пликът се надупчва на няколко места с игла и се слага във фурната на 180 градуса за 1 час и 30 минути.


                                                                     ДОБЪР АПЕТИТ!

Предястие с тиквички






Продукти:

Тиквички - 2 бр.
Настърган морков
Настъргана червена чушка
Нарязана ситно кисела краставица
Салатен спанак - 100 г
Чесън - 2 скилидки
Крема сирене - 300 г
Магданоз - 1/2 връзка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките се накисват за 1 час в студена вода, за да се екстрахират вредните вещества от торенето при тяхното отглеждане.След това се нарязват по дължина на тънки резени.
2.Разбъркват се всички продукти без спанакът, който се нарежда по дължината на тиквичката. В единия край се слага с лъжичка от сиренето и зеленчуците и се навива на руло. Забожда се с дървена клечка.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 4 февруари 2014 г.

Салата от рукола, спанак и кълнове от слънчоглед






Продукти:

Рукола - 150 г
Салатен спанак - 150 г
Настърган морков
Сушени домати - 1-2
Кълнове от слънчоглед - 100 г
Балсамов оцет, зехтин, сол

Начин на приготвяне:

 Добре е руколата и дребният спанак да не се режат предварително. Това предотвратява намаляването на съдържащите се в тях витамини.




 Кълновете от слънчоглед са коктейл от ценни аминокиселини и минерали. Те се приготвят както е посочено при "Кълнове от леща". Разликата е, че беленият слънчоглед се поставя в буркан с филтрирана вода за 24 часа и покълването при него става по-бързо.

Магданозени кюфтета с кашкавал






Продукти:

Нарязан магданоз - 3 връзки
Яйца - 4 бр.
Пресен лук - 1 връзка
Прясно мляко - 4 супени лъжици
Брашно - 3 супени лъжици
Настърган кашкавал - 150 г
Сол, черен пипер
Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Посочените продукти се смесват и с лъжица се оформят кюфтета, които се пържат в нагорещена мазнина до златисто. Могат да се поднесат с чеснов сос, приготвен от 1:2 майонеза и кисело мляко,  чесън, сол и черен пипер на вкус и нарязана връзка копър.

                                                                       
                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!

Пастички с плодове




Продукти:

Тънки кори за баница - 4 бр.
Масло - 40 г
Захар - 50 г
Сладкарска сметана - 300 мл
Лимонов сок от 1/2 лимон
Боровинки - 150 г
Червен касис - 150 г
Малини - 150 г
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Корите се намазват с разтопено масло и с лъжица върху тях се поръсва захар. Слагат се една върху друга и се изрязват малки правоъгълници. Пекат се в тава с кухненска хартия за 10 минути при 180 градуса до златисто.
2.Върху правоъгълниците се шприцова разбита сметана с лимонов сок и се нареждат плодовете. Пастичките се поръсват с пудра захар.






събота, 1 февруари 2014 г.

Домашен дюнер






Продукти:

Свинско или телешко месо - 500 г
Лук - 2 глави
Червена, жълта и зелена чушки
Олио - 4 супени лъжици
Сол, черен пипер
За тестото:
Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Сол - 1 чаена лъжичка
Вода - 300 мл

Начин на приготвяне:
1.Тестото се замесва от посочените продукти и се разточва на възможно най - тънка кора. Изрязват се кръгчета, които се пекат в загрят тиган с няколко капки олио.


                             
2.Месото се нарязва на жулиени и се запържва в загрято олио. Добавят се зеленчуците, които се задушават до омекване. Подправят се със сол и черен пипер и се нареждат в изпечените тестени кори. Може да се поднесе с чеснов сос, направен от 1 : 1 кисело мляко и майонеза.


                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!