Продукти:
Крем:
Заквасена сметана - 400 г
Захар - 100 г
Ром - 10 мл
Желатин - 10 г
Блат:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 120 г
Захар - 120 г
Какао - 50 г
Прясно мляко - 50 мл
Бакпулвер - 10 г
Ванилия
Тъмен шоколад - 200 г
Масло - 30 г
Едра захар за поръсване
Портокали - 2-3 бр.
Прецедено сладко от портокалови корички - 100 г
Начин на приготвяне:
1.Кръгли силиконови форми се намазват с разтопени на водна баня шоколад и масло. Поръсват се с едра захар и се поставят на хладно, за да стегне шоколадът.
2.Яйцата и захарта се разбиват добре и се разбъркват с брашно, бакпулвер и ванилия. Разделят се на две части, като в едната се добавят 50 г какао и 50 мл прясно мляко. В широка тава, която е покрита с хартия за печене, се излива първо кафявата смес, а след това - жълтата. Фигурите се оформят с дървено шишче.
Блатът се пече 15 минути при 180 градуса. С него се облепват стените на тортена форма.3.Портокалите се изчистват от кората, нарязват се и се разбъркват със сладкото и разтворен желатин. Съотношението е 250 г портокали към 5 г. желатин.
4.Сметаната се разбива със захар, ром и разтворен желатин, излива се в облепената с блат форма, а в средата се подреждат шоколадови чашки, пълни с вкусната портокалова смес. Тортата завършва с блат и се поставя в хладилник за една нощ.