петък, 31 януари 2014 г.

Печени кюфтенца с праз лук






Продукти:

Кайма - 500 г
Яйца - 1 бр.
Хляб - 1 филийка
Прясно мляко - 50 мл
Моркови - 1 бр.
Праз лук - 1 стрък
Магданоз, мащерка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Нарязаният лук и настърганият морков се задушават в мазнина. Добавят се каймата, яйцето, филийката, напоена предварително в млякото, солта, черният пипер и подправките.
2.Оформят се кюфтенцата, които се слагат в намаслена тава и се пекат 15 минути при 180 градуса. Поднасят се с печени картофи или друга гарнитура.


                                                                     ДОБЪР АПЕТИТ!

Карфиол и броколи със сирена






Продукти:

Карфиол - 300 г
Броколи - 300 г
Синьо сирене - 50 г
Топено сирене - 50 г
Кашкавал - 50 г
Масло - 70 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Карфиолът и броколите се бланшират в подсолена вода. Нареждат се в тавичка и се разбъркват с настърганите сирена, сол и черен пипер. Маслото се реже на малки парченца и също се добавя.
2.Поръсва се с настърган кашкавал и се пече до златисто.

                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 30 януари 2014 г.

Печен картофен чипс





Картофи - 500 г
                                                                      Олио - 2 супени лъжици
                                                                      Вегета - 1 чаена лъжичка
                                                                      Сол, черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне:

1.Картофите се обелват и нарязват на тънки кръгчета. Съществува специален прибор, който може да ги нареже спираловидно.
2.Овкусяват се и се нанизват на дървени шишчета. Слагат се в намаслена тава и се пекат до златисто.Ъ



                                                                          ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 29 януари 2014 г.

Печени тиквички с кашкавал






Продукти:

Тиквички - 1 кг
Настърган кашкавал - 200 г
Яйца - 3 бр.
Овесени трици или галета - 1 супена лъжица
Брашно - 3 супени лъжици
Сол, черен пипер - на вкус
Олио - 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките се обелват и се нарязват на филийки с дебелина около 0,5 см. Овкусяват се със сол и черен пипер.
2.Овалват се в брашно, разбити яйца и кашкавал, който е разбъркан с 1 супена лъжица овесени трици за хрупкавост. Пекат се в намазнена тава за 20 - 25 минути при 200 градуса до златисто.

                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

Кошнички със спанак





Продукти:

Тънки кори за баница - 6 бр.
Масло - 40 г
Спанак - 400 г
Пресен лук - 1 връзка
Яйца - 4 бр.
Сирене - 150 г
Олио - 2 супени лъжици
Сол, черен пипер
Магданоз - 1/2 връзка

Начин на приготвяне:

1.Корите се нарязват на квадратчета. Всяко едно се намазва с разтопено масло и кошничката, която се слага в намаслена формичка, съдържа 6 квадратчета. Пекат се за 10 минути при 180 градуса до зачервяване.
2.Спанакът, лукът и яйцата се запържват, овкусяват се, добавя се настърганото сирене и нарязаният магданоз. С лъжица за сладолед спаначената смес се поставя в средата на всяка кошничка.




вторник, 28 януари 2014 г.

Млечна салата с бейби спанак






Продукти:

Салатен ( бейби) спанак - 200 г
Изцедено кисело мляко - 300 г
Червена чушка - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Краставица - 1 бр.
Чесън - 1 скилидка
Зехтин - 1 супена лъжица
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Чушката, морковът и краставицата се настъргват с ренде, добавя се спанакът и изцеденото кисело мляко, нарязаният на ситно чесън, зехтинът, солта и черният пипер. Разбърква се добре и се украсява според въображението на всеки, който прави тази салата.

понеделник, 27 януари 2014 г.

Свежа салата с кълнове от леща






Продукти:

Маруля - 1 бр
Кълнове от леща - 100 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Червена чушка - 1 бр.
Моркови - 1 бр
Настъргана кора от лимон
Сол, зехтин, лимонов сок

Начин на приготвяне:

Зимните зеленчуци се накисват за 1 час в студена вода, която извлича вредните вещества от тях.
  Марулята се накъсва. Лукът и чушката се нарязват на ивици, а морковът и лимонената кора се настъргват. Овкусява се със сол, зехтин и лимонов сок.

Кълнове от леща






Начин на приготвяне:

 Кълновете съдържат витамини и минерали, жизнено важни за нашия организъм. Те са подходящи за всякакви диети. Добре е сами да си ги направим.
 
Лещата се почиства и измива. Слага се в буркан и се залива с преварена и охладена или филтрирана вода. Така престоява 48 часа. Отново се измива и се изсипва (без водата) в керамична  или стъклена тава. Лещата се покрива с тензух или салфетка и всеки ден се измива хубаво с вода. 
Трябва да имаме търпение, тъй като кълновете поникват за около седмица. Могат да се консумират директно, ако се подправят със сол, зехтин и лимонов сок. Най-често се използват при различни видове салати.



неделя, 26 януари 2014 г.

Орехова торта






Продукти:

Яйца - 7 бр.
Пудра захар - 150 г и 50 г за украса
Смлени орехи - 2 чаени чаши
Начупени орехи за украса
Галета - 3 супени лъжици
Какао - 4 супени лъжици
Сладкарска сметана - 200 мл
Сварено кафе - 100 мл
Мед - 2 супени лъжици
Ром - 1 супена лъжица
Сладко от кайсии - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг с 1/2 от захарта, жълтъците - с другата половина. Смесват се сухите съставки: смлените орехи, галетата и 2 супени лъжици какао и внимателно се разбъркват с яйцата. Изсипва се в намаслена форма и се пече при 200 градуса за 15 минути. Покрива се с кухненска хартия и се пече още 10 минути.
2.Охладеният блат се разрязва хоризонтално на 2 части, които се сиропират с горещо кафе, мед и ром. Върху първия блат се нанася разбитата сметана и сладкото. Другият покрива пълнежа. Украсява се с разбита сметана, 2 супени лъжици какао, 50 г пудра захар и начупени орехи.


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

Бишкотена торта






Продукти:

Бишкоти - 2 пакета
Сладкарска сметана - 600 мл
Маскарпоне - 300 г
Захар - 200 г
Какао - 2 супени лъжици
Желатин - 1 супена лъжица
Ванилия - 1 бр.
Настъргана лимонова кора
Сварено кафе
Мед - 1 супена лъжица
Прясно мляко - 200 мл
Ром - 1 супена лъжица
Червена сладкарска боя - на върха на ножа

Начин на приготвяне:

1.Бишкотите се потопяват в прясно мляко, което е разбъркано с кафе, мед и ром. Подреждат се по стените на купа, обвита с кухненско фолио.
2.Сметаната се разбива с 1/2 от захарта, а маскарпонето - с другата. Смесват се и се добавят ванилията, лимоновата кора и желатинът, който предварително се разтваря с малко вода.
3.Кремът се разделя на 2 части, в едната се слага какаото. Върху наредените бишкоти се изсипва първо белият крем, а след това - кафявият. Покрива се с бишкоти и се оставя в хладилник да стегне. Обръща се върху подходящ поднос и се украсява с разбита сметана.


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 24 януари 2014 г.

Печени зеленчуци





Продукти:

Тиквички - 4 бр.
Гъби - 300 г
Кромид лук - 2 глави
Червени чушки - 3 бр.
Зехтин - 3 супени лъжици
Сол, черен пипер
Магданоз - 1/2 връзка
Чесън - 1 скилидка

Начин на приготвяне:

1.Тиквичките, лукът и чушките се нарязват и се поръсват със сол, черен пипер и зехтин. Пекат се при 200 градуса за 40 минути.
2.Гъбите също се овкусяват и се слагат при другите зеленчуци, след което се пекат още 10 минути. Поръсват се с магданоз и нарязана на ситно скилидка чесън.

сряда, 22 януари 2014 г.

Гнезда от настъргани картофи





Продукти:

Картофи - 1 кг
Олио - 2 супени лъжици
Вегета - 1 чаена лъжица
Сирене крема - 300 г
Смлени орехи - 50 г
Варени яйца - 2 бр.
Кисели краставички - 3 бр.
Шунка - 100 г
Копър - 1 връзка
Чесън - 2 скилидки
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Картофите се обелват и се настъргват с ренде. Разбъркват се с олиото и вегетата и се облепят намаслени формички за малки кексчета. Пекат се на 200 градуса за 20 минути, обръщат се и се пекат и от вътрешната страна около 8 минути.
2.Пълнят се с нарязаните на ситно продукти, разбъркани с крема сирене и се поднасят върху листа от маруля.

ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 21 януари 2014 г.

Предястие с варени яйца





Продукти:

Яйца - 7 бр.
Сирене крема - 100 г
Масло - 50 г
Сол, черен пипер
За овалване - шафран, сминдух, червен пипер, чубрица, куркума

Начин на приготвяне:

Яйцата се сваряват. Жълтъците се отделят и се разбъркват с останалите продукти до хомогенна смес. Правят се топчета, които се овалват в подправките.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Салата с черен ориз





Продукти:

Черен ориз - 1 чаена чаша
Масло - 30 г
Кардамон - 1 щипка
Настъргана лимонова кора
Сок от лимон
Сол и черен пипер
Малка глава кромид лук
Зехтин - 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

1.Оризът се слага в съд и се покрива с вода. Слага се в микровълновата фурна за 10 минути. Оставя се до другия ден, като се долива гореща вода, ако тя е попила.
2.Слага се да ври до омекване и се подправя с посочените продукти.
Черният ориз е много богат на фибри и антиоксиданти, които са много полезни за нашия организъм.

понеделник, 20 януари 2014 г.

Патенца от жълтъци за детски празник





Продукти:

Яйца - 5 бр.
Масло - 50 г
Сирене - 100 г
Червена чушка
Сол, черен пипер
Листа от рози

Начин на приготвяне:

1.Яйцата се сваряват и жълтъците, маслото и сиренето се намачкват до хомогенна смес. Овкусява се със сол и черен пипер.
2.Оформят се патенцата и се поднасят върху листа от рози или маруля.

неделя, 19 януари 2014 г.

Сусамени пурички





Продукти:

Кори за баница - 1/2 пакет
Яйца - 3 бр.
Сирене - 150 г
Бекон - 150 г
Праз или пресен лук - 1 стрък
Сусам - 2 супени лъжици
Масло - 70 г

Начин на приготвяне:

1.Беконът и лукът се нарязват и се запържват в малко масло. След като се охладят, се разбъркват с намачканото сирене и яйцата.
2.Корите се нарязват на ленти с широчина 10 см. Намазват се с разтопено масло, слага се от плънката и се навиват малки рулца. С четка върху тях се нанася разбит белтък и се поръсват със сусам. Пекат се на 200 градуса за 10 минути. Поднасят се с доматен или друг сос.

Цветни торбички от палачинково тесто





Продукти:

Яйца - 3 бр.
Прясно мляко - 200 мл
Брашно - 3 супени лъжици
Сол - на вкус
Спанак, накълцан на ситно за зелената торбичка
Сок от домати и червено цвекло за червената торбичка
Куркума за жълтата торбичка
Праз лук
Масло за намазване на формата за печене на палачинките.

Начин на приготвяне:

1.От яйцата, прясното мляко, брашното и солта се прави палачинковата смес. Тя се разделя на 3 части и се оцветява с горните продукти.
2.След като палачинките са готови, те се пълнят с млечна, руска или друга салата и се завързват с праз лук, нарязан на ленти.

петък, 17 януари 2014 г.

Мраморна торта







Продукти:

Яйца - 6 бр.
Захар - 6 супени лъжици
Брашно - 5 супени лъжици
Какао - 1 супена лъжица
Ванилия - 2 бр.
Шоколад - 200 г черен и 50 г бял
Сметана - 150 мл
Сода бикарбонат - 2 щипки
За захарен сироп - 1:1 захар и вода


Начин на приготвяне:

1.Правят се два вида кексово тесто - жълто и кафяво. При жълтото се разбъркват 3 жълтъка, 3 супени лъжици захар, 3 супени лъжици брашно, щипка сода бикарбонат и една ванилия. С леко бъркане се добавят 3 разбити на сняг белтъци. Кафявото тесто се прави с 3 жълтъка, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица какао, 1 ванилия и щипка сода бикарбонат, като се добавят също 3 разбити на сняг белтъци.
2.Кремът представлява разтопен на водна баня черен шоколад и 150 мл сметана, които добре се разбъркват.
3.В намаслена тортена форма се изсипва първо от жълтата смес, след това с лъжица се правят неопределени форми от кафявата. Така двете смеси се редуват. Блатът се пече при 180 градуса за около 30 минути.
4.След като се охлади, се реже на две половини и се сиропира . Върху поднос се слага едната част от блата, която се намазва с крем. Той се покрива с втората част и така оформената торта се залива с останалия крем. Украсата е от разтопен бял шоколад, който се излива върху кухненска хартия в неопределени фигури.




ДОБЪР АПЕТИТ!

четвъртък, 16 януари 2014 г.

Питка с охлювчета





Продукти:

Пълнозърнесто пшенично брашно - 500 г
Бяло брашно - 250 г
Яйца - 5 бр.
Прясно мляко - 350 мл
Мая - 30 г
Масло - 70 г
Сол - 1 супена лъжица
Захар - 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Тази питка се прави с двата вида брашно, за да има контраст в цветовете.
1.Пълнозърнестото брашно се пресява, а което остане в ситото, се поръсва върху питката преди печене. 20 г мая и малко захар се разтварят в 200 мл затоплено прясно мляко и с брашното се прави кашичка, която втасва за 30 минути.
2.Същото се повтаря и с бялото брашно, 10 г мая и 150 мл прясно мляко.
3. Отделно се замесват двата вида тесто, като всяко се овкусява със сол и се добавят по две яйца. Основната питка е от пълнозърнестото тесто, което се разточва на три кори.. Те се мажат с масло без последната. Поставят се една върху друга и така формират питката.
4.В оформеното тесто се изрязват кръгчета, в които се слагат охлювчетата. Те са направени от 1 разточена кора от тестото с бяло брашно, която се маже с масло и се навива на малки рулца.




Могат да се сложат и цветя, както е показано на снимката.




Питката се намазва  с жълтък, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 40 минути.
 Ако остане тесто, могат да се направят малки питки.




ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 15 януари 2014 г.

Торта Слънчоглед






Продукти:

Останал от предишния ден кекс, бисквити или други сладкиши - 400 г
Смлени бадеми - 100 г
Шоколад - 100 г
Масло - 200 г
Начупен карамел - 100 г
Прясно мляко - 1 л
Захар - 100 г
Жълтъци - 4 бр.
Брашно - 100 г
Какао - 2 супени лъжици
Желатин - 2 супени лъжици
Ванилия - 1 бр.
Кокосови стърготини за украса

Начин на приготвяне:

1.Бисквитите, бадемите,начупеният шоколад, карамелът и маслото се разбиват с миксер до еднородна смес.
2.Прясното мляко и захарта трябва да заврат, жълтъците се разбъркват с брашното и какаото и се добавя по малко от топлото мляко. Връща се на котлона и трябва да се сгъсти.
3.Желатинът се разтваря в малко топла вода и се прибавя към крема, след като е охладен.
4.В подходяща силиконова форма се слага първо бисквитената смес и след това се излива кремът. Поставя се в хладилник да стегне и се обръща върху поднос. Украсява се с кокосови стърготини.


                                                                     ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 14 януари 2014 г.

Пълнена тиква с крем



Продукти:

Тиква - 1 кг
Прясно мляко - 300 мл
Яйца - 2 бр.
Брашно - 1 супена лъжица
Захар - 200 г
Ванилия - 1 бр.
Орехи - 80 г
Ябълки - 1 бр.

Начин на приготвяне:

1.Тиквата се нарязва и се пече 1 час при 200 градуса.
2.Прясното мляко се слага в подходящ съд и трябва да заври със 100 г захар. Яйцата и брашното се разбъркват и се добавя по малко от горещото мляко. Връща се на котлона и се бърка до сгъстяване. Слага се и ванилията.
3.100 г захар се карамелизира и се добавят начупените орехи и обелената и нарязана на малки кубчета ябълка.
4.Резените от тиквата се издълбават, като част от нея се намачква с вилица и се разбърква с крема. Тиквата се пълни, като последно се слагат карамелизираните ябълки и орехи.


петък, 10 януари 2014 г.

Пастички с кокосов блат и касис





Продукти:

Кокосови стърготини - 100 г
Брашно - 1 супена лъжица
Захар - 80 г
Сладко от лимонови корички - 100 г
Маскарпоне - 500 г
Белтъци - 4 бр.
Лимонена киселина - 1 щипка
Касис - 200 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците, захарта и лимонената киселина се разбиват на сняг.
2.Кокосовите стърготини леко се запичат, за да се изпари влагата в тях и блатът да стане по-хрупкав.
3.Белтъците, кокосът и брашното леко се разбъркват и с лъжичка в метален ринг се оформят кръгчета, които са основата на пастичките. Пекат се в тава с кухненска хартия за 8-10 минути.
4.Маскарпонето се разбива със 100 г сладко от лимонови корички, които предварително се смилат. 1 супена лъжица желатин се разтваря в малко затоплена вода и се прибавя към крема,който се поставя на студено за 40 минути и се шприцова върху кокосовата основа. Пастичките се украсяват с касис.




вторник, 7 януари 2014 г.

Питка от пълнозърнесто брашно





Продукти:

Пълнозърнесто пшеничено брашно - 500 г
Мая - 20 г
Прясно мляко - 200 мл
Масло - 80 г
Яйца - 2 бр.
Сол - 1 супена лъжица
Захар - 1 чаена лъжичка
Оцет - 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затопленото мляко.
2.Брашното се пресява. Съдържанието, което остава в ситото, не се изхвърля. То има ценни фибри, с които се поръсва питката преди печене.
3.Млякото се разбърква с малко брашно и втасва за около 30 минути.
4.Добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. То втасва за 1 час, оформя се на питка и се пече в намаслена тава при 200 градуса за около 40 минути.

понеделник, 6 януари 2014 г.

Сладкиш с шоколад






Продукти:

Брашно - 250 г
Яйца - 6 бр.
Масло - 150 г
Захар-100 г
Прясно мляко - 100 мл
Бакпулвер - 1 бр.
Шоколад - 100 г
Карамел - от 50 г захар
Ванилия - 1 бр.
Настъргана кора от 1 лимон
Сушени кайсии за розите

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват на сняг, а жълтъците - с маслото, захарта и прясното мляко.
2.Брашното, бакпулверът и ванилията се пресяват. Разбъркват се внимателно с горните продукти, като се добавят лимонената кора и начупените шоколад и карамел.
3.Сместа се изсипва върху форма с кухненска хартия и се пече при 180 градуса около 35 минути.


неделя, 5 януари 2014 г.

Руло с карамелизирани ябълки






Продукти:

Брашно - 5 супени лъжици
Яйца - 5 бр.
Захар - 5 супени лъжици
Ябълки - 3 бр.
Стафиди - 50 г
Орехи - 100 г
Галета - 2 супени лъжици
Канела - 1/2 чаена лъжичка
Захар - 100 г за карамел
Сметана - 250 мл
Захар - 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

1.5 яйца се разбиват с 5 супени лъжици захар до побеляване. Внимателно се разбъркват с 5 супени лъжици брашно, след което се изливат в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.  Блатът се изпича до златисто при 180 градуса.
2.Ябълките се обелват и се нарязват на малки парченца. 100 г захар се карамелизира и се разбърква с ябълките, които трябва да омекнат. Добавят се начупените орехи, стафидите, канелата и галетата.
3.Сметаната се разбива с 1 супена лъжица захар и с нея се намазва изпечения блат. Върху нея се разпределя пълнежът от т.2. Блатът се завива на руло и се поръсва с карамелизирана захар. Ако остане от карамела, той се излива върху хартия за печене, с която е обвит керамичен или стъклен съд. След като се охлади, карамелът се обръща и така се получава карамелена купа.






ДОБЪР АПЕТИТ!

събота, 4 януари 2014 г.

Хрупкави сиренки






Продукти:

Брашно - 200 г
Кисело мляко - 1 супена лъжица
Размекнато масло - 1 супена лъжица
Сирене - 200 г
Яйце - 1 бр.
Сода за хляб - 1/2 чаена лъжичка
Сусам - 1 супена лъжица
Сол - на вкус

Начин на приготвяне:

1.Брашното и содата се пресяват, добавят се яйцето, маслото, солта и киселото мляко и се меси до меко тесто.
2.Сиренето се натрошава с вилица и допълнително се омесва с тестото.
3.Правят се малки питки, които се поръсват със сусам и се пекат при 200 градуса за 25 минути.


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 3 януари 2014 г.

Соленки с маслини






Продукти:

Брашно - 300 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 20 г
Масло - 100 г
Яйца - 3 бр.
Сирене - 200 г
Маслини - 5-6 бр.
Листа от босилек - 5-6
Сол - на вкус

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, добавя се брашното, размекнатото масло, 1 жълтък и 1 яйце и сол на вкус. Омесва се меко тесто, което се разточва до 2-3 мм дебелина.
2.С метален ринг се режат кръгчета и в средата на всяко се слага плънка от натрошеното сирене, 1 яйце и 1 белтък и нарязаните маслини и босилек. Тестеното кръгче се прегъва, като краищата леко се намокрят, за да могат да залепнат.
3.Подреждат се в намаслена тава и се пекат при 200 градуса за около 15 минути.


                                                                        ДОБЪР АПЕТИТ!

Кошничка с кравайчета






                                                                     Продукти:

Брашно - 500 г
Прясно мляко - 200 мл
Мая - 20 г
Масло - 80 г
Яйца - 2 бр.
Сол - 1 супена лъжица
Захар - 1 чаена лъжица
Бутер тесто - 1/2 кора за кошничката
Сусам и маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, и с останалите продукти се омесва меко тесто. То втасва за около 30 минути.
2.Оформят се кравайчетата, които се слагат в тава с кухненска хартия, намазват се с жълтък и се поръсват със сусам и маково семе. Те също втасват за около 30 минути и се пекат при 200 градуса за 15 минути.
3.Кошничката се прави, като от бутер кората се режат ленти с широчина около 1 см. Те се сплитат върху керамична купа и се пече до златисто. Обръща се и се пече и от вътрешната страна. Дръжката се оформя отделно.


                                                                    ДОБЪР АПЕТИТ!

Варени гевреци






Продукти:

Брашно - 500 г
Мая - 20 г
Вода - 300 мл
Сол - 1 супена лъжица
Захар - 1 чаена лъжица
Маково семе - 1 супена лъжица
Жълтък - 1 брой за намазване на гевреците

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплената вода, добавят се останалите продукти и се омесва меко тесто. То втасва за около 40 минути и от него се оформят фитили, които се завиват на кръг. Краищата им се прищипват и се пускат в подсолена вряща вода за 3-4 минути. Вадят се с решетъчна лъжица и леко се подсушават.
2.Поставят се в тава с кухненска хартия, намазват се с жълтък и се поръсват с маково семе. Пекат се при 200 градуса за 25 минути.


                                                                      ДОБЪР АПЕТИТ!