събота, 16 декември 2017 г.
Меденки "Дядо Коледа"
Продукти:
Фондан:
Пудра захар - 500 г
Глюкоза - 60 г
Глицерин - 10 мл
Вода - 30 мл
Желатин - 5 г
Сладкарска боя - червена
Захарни топчета да декориране
Тесто за меденки:
Продуктите са описани в раздел Дребни сладки - "Празнични меденки"
Приготвяне:
1.Захарта се пресява. Глюкозата се загрява , разбърква се с глицерин и разтворен във вода желатин. Сместа се отстранява от котлона и постепенно се добавя пудрата захар. При месене на тестото ръцете се намазват с глицерин. Получава се фондан, който трябва да престои 1 нощ. Част от него се оцветява със малко количество сладкарска червена боя до получаването на розов и червен цвят.
2.Готовите меденки, изпечени по посочената рецепта, се облепват със захарно тесто до получаване на определената фигура.
неделя, 26 ноември 2017 г.
Леки бишкотени бисквити - сърца и охлювчета
Продукти:
Брашно - 250 г
Масло - 60 г
Пудра захар - 60 г
Яйца - 2 бр.
Амонячна сода - 5 г
Ванилия
Захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Размекнатото масло и пудрата захар се разбиват с миксер на пухкав крем. Прибавят се едно по едно яйцата и се миксира още около 5 минути. Сместа се обединява със содата и брашното. Трябва да се получи меко тесто, което се разточва на тънка кора с дебелина 2 мм. С формичка се изрязват сърца, които се поръсват със захар и се пекат на 180 градуса до бледозлатист цвят.
2.Вторият вид бисквити:
Тестената кора се намазва с мармалад и се навива на руло, което се разрязва по дължина. Двете половинки на рулото се оформят като охлювчета.
Бисквитите с мармалад се нареждат в тава, която е покрита с пергаментова хартия и се пекат при същите условия.
неделя, 19 ноември 2017 г.
Панфорте с ментов ликьор
Продукти:
Бадеми - 100 г
Лешници - 100 г
Орехи - 100 г
Стафиди - 50 г
Сушени сливи - 100 г
Шоколад - 100 г
Брашно - 100 г
Какао - 30 г
Ментов ликьор - 20 мл
Канела, кардамон, джинджифил
Мед - 150 г
Захар - 80 г
Начин на приготвяне:
1.Ядките леко се запичат на сух тиган и се разбъркват със стафиди, нарязани сушени сливи, настърган шоколад, ментов ликьор, какао, брашно и подправки.
2.Медът и захарта се загряват в съд на котлона до 120 градуса и бързо се добавят към сухата смес. Разпределят се равномерно в тава, която е покрита с пергаментова хартия и се пекат за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.
събота, 11 ноември 2017 г.
Ръжен хляб с квас в домашна хлебопекарна
Продукти:
Пълнозърнесто ръжено брашно - 350 г
Бяло брашно - 180 г
Сол - 5 г
Начин на приготвяне:
1.Квасът се приготвя със 150 г пълнозърнесто ръжено брашно, което се разбърква с изворна вода във висок стъклен буркан до тесто, което е малко по-гъсто от това за палачинки. Оставя се на стайна температура и всеки ден се добавя по една супена лъжица брашно и малко вода. След 5-6 дни се появяват мехурчета и това е показателно, че квасът е готов.
2.Взимат се 150 г квас, 150 г ръжено брашно и 150 мл вода. Сместа се разбърква добре в дълбока стъклена купа и така престоява 1 нощ на хладно. На сутринта съдът се поставя на стайна температура и квасът трябва да увеличи своя обем 2-3 пъти.
3.В тавичката на хлебопекарната се слагат последователно: 100 мл вода, 180 г бяло брашно, 200 г пълнозърнесто и 9 г сол. Избира се програма за пълнозърнест хляб, която продължава 2 часа и 45 минути. Тестото при бъркане в уреда трябва да се оформи добре, да не е прекалено меко или твърдо.
Приготвянето на този хляб изисква време и усилия, но ароматът при печенето е неповторим!
ДОБЪР АПЕТИТ!
сряда, 25 октомври 2017 г.
Панакота с ягоди и три вида шоколад
Продукти:
Сладкарска сметана - 300 мл
Заквасена сметана - 300 г
Пудра захар - 100 г
Бял шоколад - 100 г
Млечен шоколад - 100 г
Черен шоколад - 100 г
Ванилия
Лимонова кора
Ягоди - 300 г
Желатин - 15 г
Мента за декорация
Начин на приготвяне:
1.Ягодите се нарязват и се подреждат в кръгли силиконови формички.
2.Сладкарската сметана леко се разбива със захарта и се обединява със заквасена сметана, ванилия, настъргана лимонова кора и разтворен според описанието на опаковката желатин. Разделя се на три части и всяка една от тях се разбърква с разтопени на водна баня бял, млечен и черен шоколад.
3.Цветните кремове се редуват върху наредените ягоди.
4.Формите се поставят в хладилник за 2-3 часа и се обръщат върху подходящ поднос.
събота, 30 септември 2017 г.
Кавърма в гювеч със свински джоланчета
Продукти:
Свински джоланчета - 1 кг
Печени червени чушки - 3 бр.
Праз - 500 г
Сушени домати - 3 бр.
Моркови - 200 г
Чесън - 2 скилидки
Червено вино - 100 мл
Брашно - 30 г
Дафинови листа - 2-3
Мащерка, риган, сол, червен и черен пипер
Начин на приготвяне:
1.Джоланите се поръсват със сол и черен пипер и се запържват в нагорещен тиган с малко олио от всички страни. Изваждат се и в същата мазнина се задушават настърганият чесън и останалите нарязани зеленчуци. Могат да се добавят и гъби. Овкусяват се със сол, червен и черен пипер. Към края на готвенето се слага брашното и се пържи още няколко минути. Добавят се листа от мащерка и риган.
2.В керамичен съд се редят джоланите и зеленчуците с няколко дафинови листа, заливат се с червеното вино и се пекат под капак на 200 градуса за 1 час и 30 минути. По желание в края на готвенето кавърмата може да се поръси с настърган кашкавал и да се запече до златисто.
вторник, 26 септември 2017 г.
Питка със сметана
Продукти:
Брашно - 500 г
Прясно мляко - 160 мл
Готварска сметана - 120 мл
Мая - 20 г
Масло - 100 г
Яйца - 2 бр.
Захар - 5 г
Сол - 10 г
Сминдух - 5 г
Начин на приготвяне:
1.Маята се активира в затоплено прясно мляко, захар и малко брашно. След около 30 минути с 50 г размекнато масло, 1 яйце, 1 белтък и останалите описани продукти се замесва меко тесто, което се покрива с домакинско фолио и се оставя да втаса за 1 час. Разделя се на 2 части.
2.Разточват се 4 кръгли кори, които се намазват с масло и се слагат една върху друга. Изрязват се 8 триъгълника по диагонал. В средата се правят разрези и върховете се прокарват през тях.
3.Останалото тесто се разточва на правоъгълна кора и също се намазва с масло. Навива се руло, което се нарязва на кръгчета. Те се нареждат по стените на намаслена тава и по този начин оформят питката. В средата се навива лента от тестена кора.
4.Питката се намазва с разбит жълтък и след последно втасване се пече на 190 градуса за 40 минути.
вторник, 19 септември 2017 г.
Пълнозърнести варени гевреци със семена
Продукти:
Пълнозърнесто пшенично брашно - 200 г
Бяло брашно - 300 г
Яйца - 3 бр.
Мая - 20 г
Прясно мляко - 250 мл
Захар - 5 г
Сол - 10 г
Олио - 30 мл
Слънчогледови белени семки - 50 г
Ленени семена - 50 г
Сусамени и макови семена за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко. Разбъркват се с бяло брашно до рядка кашичка. След втасване се добавят 2 яйца, 1 жълтък и останалите продукти. Замесва се меко тесто, което отново трябва да втаса.
2.Изтеглят се тестени фитили, които леко се усукват и се оформят като гевреци. Те се пускат във вряща подсолена вода и след като изплуват, се изваждат с решетъчна лъжица върху тава с хартия за печене. Намазват се с леко разбит белтък и се поръсват със сусам и макови семена.
3.Пекат се на 190 градуса до златисто за около 20 минути.
петък, 15 септември 2017 г.
Бисквити с карамел и шоколад
Продукти
За карамела:
Захар - 200 г
Вода - 20 мл
Сладкарска сметана - 100 мл
Масло - 30 г
За бисквитите:
Шоколад - 130 г
Яйце - 1 бр.
Брашно -100 г
Захар - 50 г
Фъстъци (или други ядки) - 30 г
Масло - 30 г
Ванилов екстракт
За глазурата:
Шоколад - 100 г
Масло - 20 г
Начин на приготвяне:
1.За бисквитеното тесто, шоколадът се разтопява на водна баня и се разбърква с леко запечени смлени фъстъци и останалите продукти. В малки правоъгълни формички бисквитите се пекат на 180 градуса за 10 минути.
2.След охлаждане се потопяват в глазурата.
3.За карамела, захарта се изсипва в дълбок съд на котлона заедно с водата и се загрява до златисто. Внимателно и при непрекъснато бъркане се излива затоплената сметана и се добавя маслото. Карамелът, сметаната и маслото се загряват до 120 градуса и със сместа се пълнят силиконови формички.
След охлаждане карамелените бонбони се залепват с помощта на малко разтопен шоколад върху бисквитите. Декорират се с мента и фъстъчен крокан.
събота, 2 септември 2017 г.
Солена торта с лилави моркови
Продукти:
Лилави моркови - 200 г
Оранжеви моркови - 200 г
Сварени яйца - 5 бр.
Маскарпоне - 400 г
Рикота - 400 г
Готварска сметана - 200 г
Чесън - 2 скилидки
Лимонова кора и сок от 1/2 лимон
Горчица - 10 г
Копър - 1/2 връзка
Сол, черен пипер
Желатин - 20 г
Начин на приготвяне:
1.В два отделни съда се сваряват двата вида моркови и се пюрират. Във водата от лилавите моркови се слагат 2 сварени яйца, които за около 30 минути се оцветяват.
2.С миксер се разбиват маскарпонето, рикотата и сметаната. Овкусяват се с посочените подправки и се разбъркват с разтворен желатин. Сместа се разделя на две части, които се обединяват с пюрираните моркови.
3.Тортена форма се покрива с хартия за печене и в нея се редуват цветните смеси. По средата се нареждат разрязани сварени яйца.
сряда, 30 август 2017 г.
Кошнички от спаначено тесто
Продукти:
Брашно - 300 г
Яйца - 2 бр.
Бейби спанак - 50 г
Сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
1.Замесва се меко тесто, което се разточва на тънка прозрачна кора. Това става с уред за паста или ръчно, което е по - трудоемко.
2.С ринг се изрязват кръгчета, които се поставят върху обърнати формички. Пекат се на 180 градуса за 5 минути.
3.Розите се правят от настърган и бланширан в подсолена вода морков. Колелцата се нареждат върху лента от тестената кора и се намазват с разтопено масло. Пекат се при същата температура.
Кошничките могат да се напълнят и с крем от равни части крема сирене и рикота, овкусени със сол, черен пипер, скилидка настърган чесън и малко горчица.
ДОБЪР АПЕТИТ!
събота, 26 август 2017 г.
Бишкотена торта с малини и дантелен чипс
Бишкоти - 10 бр.
Маскарпоне - 400 г
Сладкарска сметана - 400 г
Заквасена сметана (или кисело мляко) - 200 г
Захар - 200 г
Ром - 15 мл
Малини - 300 г
Желатин - 20 г
Декорация - разтопен небет шекер и дантелен чипс
Начин на приготвяне:
1.Малините се разбъркват с 50 г захар и се слагат в съд на котлона да се затоплят и да пуснат сок. С този сок се оцветява сметаната.
2.Маскарпонето, сметаната и захарта се разбиват с миксер, ароматизират се с ром и се обединяват с разтворен желатин. Част от този крем се добавя към предварително нарязаните бишкоти.
3.В силиконова форма се излива от оцветената сметанова смес и се слага в хладилник да стегне. След това върху нея се нареждат малините, бишкотите с останалия крем и отново се слага на хладно. Обръща се върху поднос и се декорира.
4.Дантелен чипс:
Разбъркват се 90 мл вода, 10 г брашно, 40 мл олио и малко зелена сладкарска боя. С лъжица от сместа се слага в нагорещен тиган и след извиране на водата се образува хрупкавата дантела. Излишната мазнина се отделя върху кухненска хартия.
събота, 19 август 2017 г.
Розички от бекон и картофи
Продукти:
Бекон - 200 г
Картофи - 400 г
Зехтин, сол, черен пипер
За декорация - листа от маточина
Начин на приготвяне:
1.Картофите се нарязват на тънки колелца. Овкусяват се със сол, черен пипер и зехтин. Подреждат се върху ленти от бекон и се навиват на рула.
вторник, 11 юли 2017 г.
Нуга в домашни условия
Белтък - 1 бр.
Захар - 150 г
Мед - 60 г
Глюкоза - 30
Вода - 50 мл
Ванилия
Сушени плодове - папая, киви, кайсии (или друг вид)- 50 г
Ядки - бадеми, орехи, тиквени семки - 100 г
Кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Захарта, водата, медът и глюкозата се загряват в подходящ съд на котлона до 180 градуса. Температурата се установява с кухненски термометър.
2.Белтъкът се разбива с миксер на пухкава пяна и към него внимателно и при непрекъснато бъркане на тънка струйка се излива горещият захарен сироп.
3.Ядките се запичат за няколко минути, след охлаждане се натрошават и се разбъркват с белтъчната пяна, нарязаните плодове и ванилията.
4.Така получената нуга се излива в тава, която предварително е покрита с оризова хартия, заглажда се и се поставя в хладилник за няколко часа.
По желание могат да се оформят кръгли бонбони и да се поръсят с кокосови стърготини.
четвъртък, 29 юни 2017 г.
Кашкавалки с бутер тесто
Продукти:
Бутер тесто
Настърган кашкавал - 150 г
Червен пипер, ким
Жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
От кората с формичка се изрязват кръгчета. Те се намазват с разбит жълтък и се поръсват с настърган кашкавал, червен пипер и ким.
4 кръгчета се слагат едно до друго и се навиват като розичка. С остър нож се разполовяват и така оформените розички се нареждат в намаслена тава.
Абонамент за:
Публикации (Atom)