Продукти:
За блата:
Брашно - 80 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 60 г
Олио - 30 мл
Бакпулвер - 10 г
Настъргана кора от 1/2 лимон
Ванилия - 1 бр.
За крема:
Заквасена сметана - 500 г
Захар - 80 г
Ром - 10 мл
Сини сливи - 200 г
Сушени кайсии - 100 г
Захар - 60 г
Кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Белтъците и 30 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците и 30 г захар се разбъркват до побеляване. Добавят се олиото и сухите съставки за блата. Сместа се излива в широка тава с кухненска хартия и се пече на 180 градуса за 15 минути. След охлаждане се разрязва на 4 еднакви правоъгълника.
2.Сливите се обелват и се нарязват на парченца.
3.Разбъркват се с 60 г захар и се слагат в съд на котлона да заврат.
4.Добавят се и нарязаните кайсии, които предварително са престояли в гореща вода. Върху всеки от четирите блата се нареждат плодовете и се поръсват със сока, отделен от тях. Така блатовете стават сочни и ароматни.5.Върху плодовете се нанася сметановият крем. Сладкишът завършва със сметана, поръсена с едра кафява захар.
6.Цветето от слива е направено с метална формичка и е изрязано с остър нож.
Няма коментари:
Публикуване на коментар