понеделник, 19 февруари 2024 г.

Малки козуначета с орехи и ароматни стафиди

 



ПРОДУКТИ


Прясно мляко - 140 мл
Масло - 150 г
Яйца - 4 бр.
Сол - 1 щипка
Захар - 150 г и още 50 г за поръсване
Брашно - 700 г
Суха мая - 6 г
Ванилия, настъргана лимонова кора
Стафиди - 200 г, ром - 100 мл
Орехи - 100 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обединяването на съставките и месенето на тестото са направени в хлебопекарна по програмата за втасало тесто (без стафидите и орехите). Всички манипулации могат да се направят и ръчно.
1.Яйцата (3 бр. и 1 белтък ) се разбиват със захарта, млякото (30 градуса), разтопеното масло (100 г), солта, ароматите и накрая се добавят брашното и сухата мая.
2.Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с останалото разтопено масло. В единия му край се нареждат стафиди, (напоени с ром за около 30 минути) и начупени орехи. Навиват се малки рула, които се сплитат и се поставят във форми за мъфини.


3.Козунаците се слагат във фурната, която е загрята на 40 градуса, за 1 час. Изваждат се и се намазват с разбит жълтък с малко прясно мляко, поръсват се със захар.

Пекат се на 220 градуса за 5 минути, покриват се с фолио и се пекат още 25 минути на 180 градуса.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар