Продукти:
Листа от рози - 300 г
Захар - 300 г
Вода - 500 мл
Сок от 1/2 лимон
Желатин - 30 г ( 3 ябълки, нарязани на едро или 20 г пектин на прах)
Начин на приготвяне:
1.Розите не трябва да са третирани с химикали. Листенцата се отделят и се измиват със студена вода.
2.Добавя се захарта и се претриват с нея. Престояват около 1 час и се покриват с вода. Варят се около 10 минути и се разбъркват със сок от лимон.
3.След като леко се охладят, се добавя и разтвореният желатин. Горещо, сладкото се излива в стъклени буркани, които добре се затварят. Съхранява се в хладилник.В тази рецепта са експериментирани три варианта за сгъстяване на сладкото. Всичките се оказаха успешни. Ябълките могат да заменят желатина. Те се нарязват и се варят с розовите листенца, след което се отстраняват. Пектинът на прах се разтваря във вода и се добавя към свареното сладко. Той също е вариант за сгъстяване.
Ароматът на това сладко е неповторим.
Няма коментари:
Публикуване на коментар