вторник, 30 януари 2024 г.

Лесна питка с плътна и хрупкава коричка. Тайната на печенето.

 




Продукти:


Бяло брашно - 500 г
Прясно мляко - 150 мл
Вода - 100 мл
Прясна мая - 20 г
Яйца - 2 бр.
Масло - 30 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята се активира в топла вода, малко брашно и захар. Добавят се останалите продукти и се замесва еластично тесто, което се покрива и се оставя да втаса.
2.Основата и стените на дълбок съд се намасляват, слага се капак, след което се загрява на 200°С за 30 минути.
3.Внимателно се изважда от фурната и втасалото тесто се слага в нагорещения съд. Пече се 30 минути под капак, след това капакът се отваря и питката се изпича до златисто за още 20 минути..
Тук е използван дълбок чугунен съд с капак.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар