вторник, 11 октомври 2016 г.

Торта със сметана, портокали и шоколад






Продукти:

Крем:
Заквасена сметана - 400 г
Захар - 100 г
Ром - 10 мл
Желатин - 10 г

Блат:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 120 г
Захар - 120 г
Какао - 50 г
Прясно мляко - 50 мл
Бакпулвер - 10 г
Ванилия

Тъмен шоколад - 200 г
Масло - 30 г
Едра захар за поръсване

Портокали - 2-3 бр.
Прецедено сладко от портокалови корички - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Кръгли силиконови форми се намазват с разтопени на водна баня шоколад и масло. Поръсват се с едра захар и се поставят на хладно, за да стегне шоколадът.




2.Яйцата и захарта се разбиват добре и се разбъркват с брашно, бакпулвер и ванилия. Разделят се на две части, като в едната се добавят 50 г какао и 50 мл прясно мляко. В широка тава, която е покрита с хартия за печене, се излива първо кафявата смес, а след това - жълтата. Фигурите се оформят с дървено шишче.
Блатът се пече 15 минути при 180 градуса. С него се облепват стените на тортена форма.




3.Портокалите се изчистват от кората, нарязват се и се разбъркват със сладкото и разтворен желатин. Съотношението е 250 г портокали към 5 г. желатин.
4.Сметаната се разбива със захар, ром и разтворен желатин, излива се в облепената с блат форма, а в средата се подреждат шоколадови чашки, пълни с вкусната портокалова смес. Тортата завършва с блат и се поставя в хладилник за една нощ.




Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар.




ДОБЪР АПЕТИТ!

вторник, 4 октомври 2016 г.

Кокоски с бял шоколад


Продукти:

Кокосови стърготини - 100 г
Маскарпоне (или друго меко сирене) - 100 г
Мед - 60 г
Разтопено масло - 30 г
Ром - 10 мл
Настърган бял шоколад - 60 г

Цветни кокосови стърготини за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Всички описани продукти се разбъркват добре и от ароматната смес се оформят малки топчета. Те се овалват в цветни стърготини и се поставят в хладилника, за да се втвърдят.


2.Другият вариант е кокосовата смес да се нанесе върху бисквити с правоъгълна форма. За да станат по-атрактивни, единият край на кокоските може да се потопи в разтопен шоколад.





събота, 1 октомври 2016 г.

Лесни хрупкави бисквитки с ядки




                                                         

                                                                 Продукти:

Ядки (овесени ядки, сусам, слънчогледови семки, начупени бадеми и др.) - 300 г
              Мед (или кафява захар) - 100 г
              Разтопено масло - 50 г
              Белтък - 1 бр.
              Канела
              Настърган шоколад и кокос за поръсване

                                                           Начин на приготвяне:

1. Леко запечените ядки се разбъркват с разбит белтък, мед, масло и канела.
2.С лъжичка малки количества от тях се слагат в широка тава, покрита с хартия за печене. Те могат да се оформят с метален ринг. Пекат се на 180 градуса за около 10 минути, изваждат се от фурната и се поръсват с настърган шоколад и кокос.
След като се охладят, бисквитките стават хрупкави и са чудесно допълнение към сутрешното кафе.