вторник, 4 март 2014 г.

Кадаиф



Продукти:

Кадаиф - 200 г
Обезсолено прясно сирене или моцарела - 200 г
Масло - 70 г
Захар - 200 г
Вода - 200 мл
Лимонов сок от 1/2 лимон
Кора от 1 лимон
Карамфил - 2-3 зрънца
Шамфъстък за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Кадаифът се натрошава и с него се покрива дъното на намаслена тавичка. Могат да се използват и формички за печене. Редят се пласт кадаиф, пласт сирене с дебелина около 1 см и отново кадаиф. Поръсва се с разтопеното масло и се пече около 15 минути на 180 градуса до златисто.
2.Захарният сироп се приготвя от захарта и водата, които се варят до сгъстяване. Лимоновата кора и карамфилът се слагат за аромат. Накрая те се отстраняват и се добавя сок от 1/2 лимон. Горещият кадаиф се залива с охладения сироп и се поръсва с начупен шамфъстък. Реже се на триъгълници, ако е направен в кръгла тава. Сервира се топъл, а може да се поднесе и със сметана.
  Това е десерт от турската кухня.



Няма коментари:

Публикуване на коментар