Продукти:
Брашно - 1 кг
Яйца - 6 бр. (1 жълтък се отделя за намазване)
Прясно мляко - 300 мл
Мая - 40 г
Масло - 200 г
Захар - 300 г
Сол - 1 щипка
Кората от 1 лимон, 2 ванилии, 15 мл ром
Сушени боровинки - 200 г
Кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Маята и 1 лъжичка захар се разтварят в 150 мл топло прясно мляко. Прибавя се брашно до образуване на кашичка, която трябва да втаса.
2.Яйцата и захарта се разбиват до побеляване и се разбъркват с останалото топло мляко и ароматите.
3.Втасалата мая и яйчената смес се изливат в пресятото брашно, в което е оформено кладенче. Слага се и щипка сол, след което се замесва тесто, като от време на време в него се налива по малко от разтопената мазнина. При измесване тестото не се бие силно, а се разтегля, събира се на топка и отново се разтегля. Това се прави до образуване на мехури. Поръсва се с брашно, покрива се и се оставя на топло да втаса.
4.С намаслени ръце се правят 3 козуначени рула, които се поръсват с боровинки, предварително оваляни в брашно. Сплитат се, слагат се в намаслена тава и трябва да втасат повторно.
5.Козунакът се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кафява захар. Пече се на 180 градуса за около 45 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар