Продукти:
Пълнозърнесто пшенично брашно - 500 г
Прясно мляко - 200 мл
Кисело мляко - 100 г
Мая - 20 г
Сода за хляб - 5 г
Яйца - 3 бр.
Масло (или зехтин) - 50 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Сусамени и ленени семена за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко, разбъркват се с малко брашно и сместа втасва за 30 минути. С останалите продукти се замесва меко тесто, което втасва за 1 час.
2.За да се оформи релефът на питката, в нея се изрязват кръгове и напречни разрези, както е показано на снимките. Вдлъбнатините се правят с обла дръжка.
3.Питката се поръсва със семена.
4.Втасва за 1 час и се пече за 40 минути на 180 градуса. След изпичане се намазва с масло.
Пълнозърнестото брашно има високо съдържание на хранителни и биоактивни вещества. То съдържа ценни минерали (цинк, желязо,мед), витамини (В,Е), въглехидрати и протеини. Баластните вещества в брашното позволяват по-лесното изхвърляне на шлаките от организма.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар