четвъртък, 16 януари 2014 г.

Питка с охлювчета



Продукти:

Пълнозърнесто пшенично брашно - 500 г
Бяло брашно - 250 г
Яйца - 5 бр.
Прясно мляко - 350 мл
Мая - 30 г
Масло - 70 г
Сол - 1 супена лъжица
Захар - 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

Тази питка се прави с двата вида брашно, за да има контраст в цветовете.
1.Пълнозърнестото брашно се пресява, а което остане в ситото, се поръсва върху питката преди печене. 20 г мая и малко захар се разтварят в 200 мл затоплено прясно мляко и с брашното се прави кашичка, която втасва за 30 минути.
2.Същото се повтаря и с бялото брашно, 10 г мая и 150 мл прясно мляко.
3. Отделно се замесват двата вида тесто, като всяко се овкусява със сол и се добавят по две яйца. Основната питка е от пълнозърнестото тесто, което се разточва на три кори.. Те се мажат с масло без последната. Поставят се една върху друга и така формират питката.
4.В оформеното тесто се изрязват кръгчета, в които се слагат охлювчетата. Те са направени от 1 разточена кора от тестото с бяло брашно, която се маже с масло и се навива на малки рулца.



Могат да се сложат и цветя, както е показано на снимката.



Питката се намазва  с жълтък, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 40 минути.
 Ако остане тесто, могат да се направят малки питки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар