Коледните празници наближават!
На Бъдни вечер се приготвят нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Това са постни сарми, пълнени сушени чушки, боб, ошав, варено жито, тиквеник.
Аз правя и постна баница с праз.
На трапезата трябва да има орехи, плодове, мед и червено вино.
За да се спази традицията, трябва да замесим питка от брашно, вода и мая. Можем да я украсим с оформени от тестото кръст, житен клас, агне, плодове, цветя или други символи за берекет и благополучие, а вътре слагаме паричка. Най - възрастният член на семейството разчупва питката.
Ще споделя как правя питката за Бъдни вечер.
Резултатът е гарантиран!
Необходими продукти:
500 г брашно / и малко за доизмесване/, 270 мл хладка вода, 2 чаени лъжички суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч. л. захар, 3 с. лъжици олио.
Начин на приготвяне:
Разбърквам маята във водата с 2-3 с. л брашно, и 1 ч. л.захар. Покривам за 15 минути. Не е необходимо сместа да ферментира дълго време, тъй като използвам суха мая.
Добавям останалите продукти и замесвам тестото. Слагам го в намазана с олио силиконова форма. Можете да използвате каквато форма имате във вашата кухня.
Ако предпочитате СОДЕНА ПИТКА, маята трябва да замените с 2 ч.л. бакпулвер и 1/2 ч.л. сода бикарбонат. Вместо с обикновена вода, тестото може да се замеси с газирана вода. Така то става по - въздушно.
Покривам с кухненско фолио и тестото трябва да удвои обема си, което става за около 1 час на топло /за тестото, което съдържа мая/.
Обръщам върху тава с хартия за печене и намазвам със смес от олио, вода и щипка куркума.
Пека на 180°С за 45 минути. Последните 30 минути покривам питката с алуминиево фолио.
Питката може да се изпече и в самата форма.
Ще предложа още един начин на печене за плътна и хрупкава коричка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар