Коледните празници наближават!
На Бъдни вечер се приготвят нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Това са постни сарми, пълнени сушени чушки, боб, ошав, варено жито, тиквеник.
Аз правя и постна баница с праз.
На трапезата трябва да има орехи, плодове, мед и червено вино.
За да се спази традицията, трябва да замесим питка от брашно, вода и мая. Можем да я украсим с оформени от тестото кръст, житен клас, агне, плодове, цветя или други символи за берекет и благополучие, а вътре слагаме паричка. Най - възрастният член на семейството разчупва питката.
Тук ще споделя как правя питката за Бъдни вечер. Резултатът е гарантиран.
Необходими продукти:
500 г брашно / и малко за доизмесване/, 270 мл хладка вода, 2 чаени лъжички суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч. л. захар, 3 с. лъжици олио.
По желание след като втаса, питката можем да намажем с 1 с. л вода, 1 с. л олио и щипка куркума за по - привлекателен вид.
Начин на приготвяне:
Разбърквам маята във водата с 2-3 с. л брашно, и 1 ч. л.захар. Покривам за 15 минути. Не е необходимо сместа да ферментира дълго време, тъй като използвам суха мая.
Добавям останалите продукти и замесвам тестото. Слагам го в намазана с олио силиконова форма. Можете да използвате каквато имате форма във вашата кухня.
Покривам с кухненско фолио и тестото трябва да удвои обема си, което става за около 1 час на топло.
Обръщам тестото върху тава с хартия за печене, намазвам я със смес от олио, вода и щипка куркума.
По желание можете да сложите върху питката фигури от тесто или да поръсите семена.
Пека на 180°С за 45 минути. Последните 30 минути покривам питката с алуминиево фолио, за да не изгори.
Питката можем да изпечем и в силиконовата форма.
СВЕТЛИ И БЛАГОСЛОВЕНИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар