петък, 13 юни 2014 г.

Шоколадова торта с кайсии



Продукти:

Брашно - 300 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 150 г
Масло - 100 г
Какао - 40 г
Газирана вода - 100 мл
Ванилия - 1 бр.
Бакпулвер - 10 г
Ром - 10 мл
Мед - 40 г
Ягоди - 150 г
Разтопен шоколад - 100 г
Сладкарска сметана - 300 мл
Пюре от обелени кайсии - 50 г
Рикота - 150 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 50 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците се разбъркват със 100 г захар, разтопено масло, какао, газирана вода, ванилия, брашно и бакпулвер. Белтъците внимателно се добавят към втората смес. Кексовото тесто се излива в намаслен огнеупорен съд с обло дъно и се пече 40 минути на 180 градуса. След като се охлади, блатът се реже хоризонтално на две части. Сиропира се със сварено кафе, мед и ром.
2.Между блатовете се намазва  разбита сметана и се нареждат ягоди, които са изненадата в тортата.
3.Кафявият крем върху тортата се прави от 100 г разтопен шоколад и 100 мл сладкарска сметана. Жълтият - от 100 г разбита сметана, пюре от кайсии, мед и рикота, която сгъстява крема. Върху сглобената торта се шприцоват едновременно и двата крема и така се получават шарките върху нея.



Тортата се украсява с цветя от кайсии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар