петък, 5 декември 2025 г.

Празнична питка - РИБКА за Никулден

 



На този ден задължително се яде риба, за предпочитане шаран.

Освен обреден хляб, на трапезата трябва да има боб, жито, тиква, постни чушки и сарми.

Питката трябва да е украсена със символичен образ, свързан със Свети Николай Чудотворец - 

риба, лодка или др. фигура.

Главата на семейството разчупва питката.


Продукти:

400 г брашно

100 мл вода

100 мл прясно мляко

1 ч.л.  суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

3 супени лъжици олио

1 яйце и 1 жълтък


От описаните продукти замесвам еластично тесто, което покривам, за да втаса.

Оформям рибата, като за око използвам черен пипер.




Разточвам тънко част от тестото и с формичка изрязвам кръгчета.




Разполовявам кръгчетата и ги подреждам върху оформената риба, която леко поръсвам с вода, за да залепнат. 




След като втаса тестото, намазвам с разбит жълтък.




Пека на 180°С за 40 минути. Последните 15 минути покривам с хартия за печене.




А сега ще отчупя парченце, за да се види колко е пухкава.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар