На този ден задължително се яде риба, за предпочитане шаран.
Освен обреден хляб, на трапезата трябва да има боб, жито, тиква, постни чушки и сарми.
Питката трябва да е украсена със символичен образ, свързан със Свети Николай Чудотворец -
риба, лодка или др. фигура.
Главата на семейството разчупва питката.
Продукти:
400 г брашно
100 мл вода
100 мл прясно мляко
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 супени лъжици олио
1 яйце и 1 жълтък
От описаните продукти замесвам еластично тесто, което покривам, за да втаса.
Оформям рибата, като за око използвам черен пипер.
Разточвам тънко част от тестото и с формичка изрязвам кръгчета.
Разполовявам кръгчетата и ги подреждам върху оформената риба, която леко поръсвам с вода, за да залепнат.
След като втаса тестото, намазвам с разбит жълтък.
Пека на 180°С за 40 минути. Последните 15 минути покривам с хартия за печене.
А сега ще отчупя парченце, за да се види колко е пухкава.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар