сряда, 10 януари 2018 г.

Бисквитена торта с карамел и крем "Брюле"






Продукти

За крема:
Сладкарска сметана - 800 мл
Прясно мляко - 200 мл
Жълтъци - 8 бр.
Захар - 200 г
Желатин - 20 г
Ванилия

Обикновени бисквити - 1 пакет
Прясно мляко - 200 мл, ром - 10 мл, мед - 20 г
Червени ябълки - 3 бр.
Портокалов сок - 200 мл
Настъргана портокалова кора
Филирани бадеми и кокосови стърготини за декорация

Начин на приготвяне:

1.Една част от ябълките се нарязват с ренде и се поставят в портокалов сок за 1 час. Прецеждат се и се нареждат в тава с хартия за печене. Изсушават се на 80 градуса за 30 минути. Така резените стават еластични и това позволява оформянето на розички за декориране на тортата.






2.100 г захар се карамелизира в съд на котлона, добавя се една нарязана на кубчета ябълка и 30 г масло.
3.Сметаната и 100 г захар се загряват. Жълтъците и прясното мляко се разбиват и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изливат при горещата сметана. Кремът не трябва да надвишава температура от 80 градуса. Яйчената смес се разбърква с ванилия и разтворен според описанието на опаковката желатин.
4.Всяка една от бисквитите се потопява в затоплено, подсладено с мед и ароматизирано с ром прясно мляко. Подреждат се в основата на тортена форма, която е покрита с хартия за печене. Върху тях се излива карамелът с нарязаната ябълка (поръсена с настъргана портокалова кора), следва част от крема, след което - отново ред от бисквитите. Тортата завършва с крем и в средата се поставят розичките. Тя трябва да престои в хладилник за няколко часа.
Тортата се декорира с филирани бадеми и кокосови стърготини.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар