понеделник, 19 май 2014 г.

Кекс с череши и черешов сос






Продукти:

Брашно - 300 г
Яйца - 3 бр.
Захар - 150 г
Олио - 40 мл
Разтопено масло - 40 г
Прясно мляко - 250 мл
Ванилия - 1 бр.
Бакпулвер - 10 г
Череши - 200 г
Сладко от череши - 100 г
Мента - 2-3 листа
Лимонов сок - 10 мл
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Белтъците и 70 г захар се разбиват на сняг. Жълтъците - с 80 г захар, олио, масло, мляко, брашно, бакпулвер и ванилия. Внимателно се разбъркват двете смеси.
2.Черешите се изчистват от костилките и се овалват в брашно. Разбъркват се с яйчената смес и цялото количество се излива в намаслена форма.




3.Кексът се пече на 180 градуса за 45 минути. Преди поднасяне се поръсва с пудра захар.
4.Сладкото от череши се излива в съд и се слага на котлона да заври. Добавят се 50 мл преварена вода, лимонов сок и няколко листа от мента. Сместа се прецежда и така полученият сироп се сервира заедно с кекса.




Няма коментари:

Публикуване на коментар