понеделник, 12 май 2014 г.

Питка с коприва и сирене





Продукти:

Бяло брашно - 500 г
Пълнозърнесто брашно - 500 г
Мая - 40 г
Прясно мляко - 300 мл
Кисело мляко - 100 г
Яйца - 3 бр.
Коприва - 300 г
Сирене - 200 г
Разтопено масло - 50 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко. Разбъркват се с яйцата и се овкусяват със сол.Малка част от сместа се отделя и се замесва само с бяло брашно, като полученото тесто се разточва и от него се изрязват цветята. Към по-голямото количество се добавят киселото мляко, маслото, бланшираната и смляна коприва, натрошеното сирене, 2 яйца и 1 белтък, брашното и солта. Замесва се меко тесто, което се покрива и трябва да увеличи своя обем около 3 пъти.
3.Оформят се топки от тестото и в средата се украсяват с направените цветя.




4.Питката се намазва с разбит жълтък и малко кисело мляко. Отново трябва да втаса за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.





Няма коментари:

Публикуване на коментар