неделя, 30 март 2014 г.

Сарми с китайско зеле






Продукти:

Китайско зеле
Кафяв ориз - 150 г
Лук - 1 глава
Моркови - 1-2
Чушка - 1 бр
Сушени домати - 2 бр.
Мащерка
Магданоз - 1 връзка
Сол, черен и червен пипер
Зехтин - 30 мл
Масло - 30 г
Дафинов лист - 1-2

Начин на приготвяне:

1.Зелето се измива и листата се бланшират във вряща подсолена вода за 2-3 минути.
2.Лукът, чушката и морковите се нарязват и се задушават в зехтин и малко вода. Добавя се оризът, овкусява се със сол, черен и червен пипер, долива се гореща вода 1:3 и ври до набъбване на ориза. Накрая сместа се разбърква с нарязаните сушени домати, които предварително се накисват в гореща вода. Поръсва се с наситнен магданоз и мащерка.
3. Правят се сарми, които се слагат в тава с вода (използва се водата от бланшираните зелеви листа) и дафинов лист. Върху тях се нареждат парченца масло. Пекат се на 180 градуса. Вътрешната част на зелето се нарязва и се задушава заедно с останалия ориз. Поднасят се заедно със сармите.



Китайското зеле е полезно, нискокалорийно и диетично. Голяма част от въглехидратите в него са под формата на фибри, които улесняват храносмилането. Притежава широк спектър от витамини и минерали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар