петък, 17 януари 2014 г.

Мраморна торта







Продукти:

Яйца - 6 бр.
Захар - 6 супени лъжици
Брашно - 5 супени лъжици
Какао - 1 супена лъжица
Ванилия - 2 бр.
Шоколад - 200 г черен и 50 г бял
Сметана - 150 мл
Сода бикарбонат - 2 щипки
За захарен сироп - 1:1 захар и вода


Начин на приготвяне:

1.Правят се два вида кексово тесто - жълто и кафяво. При жълтото се разбъркват 3 жълтъка, 3 супени лъжици захар, 3 супени лъжици брашно, щипка сода бикарбонат и една ванилия. С леко бъркане се добавят 3 разбити на сняг белтъци. Кафявото тесто се прави с 3 жълтъка, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица какао, 1 ванилия и щипка сода бикарбонат, като се добавят също 3 разбити на сняг белтъци.
2.Кремът представлява разтопен на водна баня черен шоколад и 150 мл сметана, които добре се разбъркват.
3.В намаслена тортена форма се изсипва първо от жълтата смес, след това с лъжица се правят неопределени форми от кафявата. Така двете смеси се редуват. Блатът се пече при 180 градуса за около 30 минути.
4.След като се охлади, се реже на две половини и се сиропира . Върху поднос се слага едната част от блата, която се намазва с крем. Той се покрива с втората част и така оформената торта се залива с останалия крем. Украсата е от разтопен бял шоколад, който се излива върху кухненска хартия в неопределени фигури.




ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар