неделя, 12 октомври 2025 г.

Цветна парена туршия в тенджера

 


Пъстра, цветна и много вкусна! 

Тя е много лесна, тъй като няма нужда от дълга термична обработка!

Това е многократно изпитана рецепта в моето семейство за вкусна парена туршия. Затова и пропорциите за зеленчуците и за маринатата са съвсем точни.


Продукти:

Карфиол - 1,500 кг

Камби - 1 кг

Моркови - 1 кг

Корнишони - 1 кг

Целина на вкус

Можем да добавим и зелени доматчета

Марината: 2600 мл вода, 520 мл винен оцет, 90 г сол, 4 супени лъжици захар, 1 ч.л. черен пипер, 3-4 зърна бахар, 3-4 листа дафинов лист


Начин на приготвяне:

Нарязвам измитите зеленчуци, а карфиолът накъсвам на розички.




В тенджера кипвам маринатата с описаните продукти и на части попарвам в нея зеленчуците за няколко минути. 

Пълня големи буркани. За това количество зеленчуци - 8 на брой. Заливам ги с гореща марината и затварям плътно с капачки.

Обръщам топлите буркани с капачките надолу за 1 нощ.




Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар