понеделник, 14 април 2025 г.

Златни яйца, боядисани с червено цвекло и люспи от лук

 


Необходими продукти: 

6 яйца, 
2 глави червено цвекло, 
1 литър вода, 
1 с.л. оцет, 
1 с.л. сол, 
нарязани люспи от лук. 

Начин на приготвяне: Суровите яйца се намокрят и се овалват в люспите от лук. 



Всяко яйце се завива стегнато в салфетка, върху която се намотава конец.


Яйцата се варят 10 минути във вода с оцет, сол и нарязано цвекло. Свалят се от котлона и така престояват 12 часа.


Нанася се златиста хранителна боя.



Други техники на боядисване:


Начин на приготвяне:

Яйцата се сваряват за 15 минути във вода с винена киселина (съотношението е 10 г винена киселина за 10 яйца). Отстраняват се от котлона и след няколко часа киселината кристализира върху черупките на яйцата.

Техники на боядисване:

1.Алуминиево фолио се намачква и се поръсва с различни цветове боя. С него се обвива яйцето и то се оцветява в красиви шарки.



2.Боята може да се нанесе и с гъба.




3.Нарязват се люспи от лук и с тях се покриват сварените яйца, които са поставени върху тензух. Тензухът се завързва стегнато около яйцата с конец, след което те се потопяват в бои с различни цветове. Получават се ефектни мраморни шарки.




4.Сварените яйца се обвиват със салфетка, а върху нея се накапват различни цветове боя. След около 15 минути яйцата са оцветени в различни нюанси.


5.С помощта на четка и белтък върху сварените и боядисани яйца могат да се залепят красиви цветя или други фигури от салфетки.





ПРИЯТНИ ЗАБАВЛЕНИЯ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар