понеделник, 20 април 2015 г.

Питка с брашно от лимец и спаначена плънка





Продукти:

Брашно от лимец - 500 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Кисело мляко - 100 г
Сода за хляб - 1 щипка
Яйца - 3 бр.
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Зехтин за готвене - 50 мл
Масло - 20 г
Спанак - 300 г
Пресен лук - 1/2 връзка
Сирене - 200 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с малко брашно се прави рядка каша, която трябва да втаса.
2.Сместа се разбърква с 2 яйца, зехтин, кисело мляко, сода и сол. Полученото тесто е с консистенция, която е по - гъста от кексово тесто.
3.Пресният лук и спанакът се нарязват и се задушават в масло и малко олио. След охлаждане се добавят 1 яйце и натрошено сирене.
4.В намаслена тава се излива част от тестото, след което върху него се разпределя спаначената плънка. Те се редуват до изчерпване на количествата. Горният пласт завършва с тесто.




5.След втасване, питката се пече на 180 градуса за 40 минути.




Тази питка може да се направи и с друг тип брашно, напр. пълнозърнесто пшенично, ръжено, бяло и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар