четвъртък, 14 август 2014 г.

Орехови медени пастички с карамелени фигури





Продукти за блата:

Яйца - 3 бр.
Захар - 100 г
Прясно мляко - 200 мл
Масло - 60 г
Мед - 40 г
Брашно - 400 г
Сода за хляб - 10 г
Настъргана лимонова кора - от 1/2 лимон
Канела - 1 щипка

Продукти за крема:

Заквасена сметана - 600 г
Захар - 150 г
Сок от 1/2 лимон

Орехи за поръсване - 200 г
Карамелизирана захар за украса - 50 г

Начин на приготвяне:

1.Разбиват се яйцата и захарта. Слагат се на котлон в съд с двойно дъно. Добавят се прясното мляко, маслото и медът. Сместа ври около 15 минути, след което се разбърква добре с брашното и содата. Получава се тесто, от което се взима с намаслена лъжица за сладолед и се слага върху кухненска хартия.




2.С обратната страна на плоска чинийка се натиска така, че тестото да се изтъни.




3.Блатовете се пекат 3 минути на 170 градуса.




4.Пет блата се намазват със сметанов крем и се поръсват с леко запечени и смлени орехи. Пастичките се охлаждат се 2-3 часа.
5.Карамелизираната захар се излива върху силиконова или друга подходяща повърхност и с образуваните фигури се оформя украсата.








Рецептата е разновидност на френска селска торта.








Няма коментари:

Публикуване на коментар