неделя, 13 април 2014 г.

Питка със спанак





Продукти:

Бяло брашно - 500 г
Пълнозърнесто пшенично брашно - 500 г
Прясно мляко - 300 мл
Вода - 100 мл
Мая - 40 г
Яйца - 3 бр.
Олио - 50 мл
Сол - 20 г
Захар - 5 г
Оцет - 10 мл
Спанак - 300 г
Ленено и сусамено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята се разтваря в затоплените вода и мляко, добавят се олиото, солта, захарта, оцетът, нарязаният спанак ( бланширан за няколко минути в подсолена гореща вода), 2 яйца и 1 белтък. Сместа трябва добре да се разбърка.




2.С брашното се замесва меко тесто. То втасва за 1 час.




3.Внимателно се изрязват части от тестото, което не трябва повече да се меси. Оформят се питки, които се нареждат в намаслена тава, намазват се с разбит жълтък и се поръсват със семената.




Питката отново трябва да втаса и се пече на 180 градуса за 40 минути.




Няма коментари:

Публикуване на коментар