сряда, 9 юли 2014 г.

Сладки питки с пълнозърнесто брашно



Продукти:

Пълнозърнесто пшенично брашно - 500 г
Мая - 20 г
Суроватка (или прясно мляко) - 200 мл
Разтопено масло - 50 г
Яйца - 3 бр.
Сладко от сливи и орехи - 150 г
Захар - 50 г
Сол - 1 щипка
Ванилия - 1 бр.
Сусамено семе за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплена суроватка, добавя се малко брашно и сместа трябва да втаса за 30 минути. С 2 яйца и 1 жълтък и останалите продукти (без сладкото) се замесва меко тесто, което втасва за 1 час. Малка част от него се отделя и се смесва със сладкото от сливи за по-голяма плътност.
2.Взима се от тестото, разтяга се в кръг и в средата се слага от плънката. Затваря се от всички страни и се оформя като малка питка. Поставя се в тава с кухненска хартия, намазва се с леко разбит белтък и се поръсва със сусамено семе.


3.Питките втасват за около 30 минути. Пекат се за 15 минути на 180 градуса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар