вторник, 22 юли 2014 г.

Релефна питка



Продукти:

Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 300 мл
Мая - 40 г
Кисело мляко - 100 г
Сода за хляб - 1 щипка
Яйца - 4 бр.
Олио - 20 мл
Масло - 70 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и се добавя пресято брашно до рядка кашичка, която втасва за 30 минути. С 3 яйца, 1 белтък и останалите продукти (без маслото) се замесва меко тесто. То втасва за 1 час и малка част от него се отделя, за да се запълни средата на питката.
2.Разточват се 5 кори, които се намазват с разтопено масло и се слагат една върху друга, като леко се разточват. В средата по диаметър се изрязват триъгълници, както е показано на снимката.


3.Всеки триъгълник се усуква .


4.В средата се поставят сплетени фитили, завити в кръг. Тестото се слага в намаслена тава и се намазва с жълтък.


5.Втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.


Няма коментари:

Публикуване на коментар