вторник, 30 август 2016 г.

Солена торта с картофи, моркови и шунка






Продукти:

Сварени картофи - 400 г
Сварени моркови - 200 г
Шунка - 300 г
Заквасена сметана - 200 г
Рикота - 300 г
Горчица - 10 г
Лимонов сок от 1/2 лимон
Куркума - 5 г
Сол, черен пипер
Желатин - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Сметаната и рикотата се миксират на крем и се разбъркват с куркума, горчица, сол, черен пипер, лимонов сок и 10 г разтворен желатин.
2.Картофите се нарязват, овкусяват се и към тях по желание могат да се добавят наситнени кисели краставички и сварени яйца.
3.Морковите се пюрират, поръсват се със сол и малко лимонов сок и се обединяват с 5 г разтворен желатин.
4.Шунката се нарязва на тънко.
5.Тортена форма се покрива със стреч фолио и в нея се редуват сметановият крем и останалите продукти, като последните се поставят така, че да не докосват стените на формата.
6.Солената торта завършва с пюрето от моркови и се поставя на хладно да стегне. Декорира се с нарязани моркови.




Тортата може да се украси и с други продукти, например с ирландски бирен чедър.




ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 12 август 2016 г.

Крем карамел с какаов кекс


Продукти:

Прясно мляко - 600 мл
Сладкарска сметана - 400 мл
Яйца - 7 бр.
Захар - 200 г
Какаов кекс - 300 г
Ябълки - 2-3 бр.
Екстракт от ванилия - 10 мл
Захар за карамелизиране - 100 г

Начин на приготвяне:

1.В подходящи купички се нарязват кексът и обелените ябълки.
2.Яйцата се разбиват заедно със захарта и се разбъркват с прясно мляко, сметана и ванилия.
3.Яйчената смес се излива в купичките, които се слагат в тава с вода.



4.Крем карамелът се пече на водна баня при 180 градуса за около 40 минути.
Обръща се в чинийки и се залива с карамелизирана захар.




четвъртък, 28 юли 2016 г.

Пълнени камби с яйца и шунка






Продукти:

Шунка - 300 г
Прясно сирене - 200 г
Сметана - 200 мл
Масло - 30 г
Камби
Яйца - 5 бр.
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Камбите се изчистват от семките и се разполовяват. Поставят се в тава под алуминиево фолио на 200 градуса за 10 минути и се изцеждат от отделения сок.
2.Смесват се яйцата, нарязаните шунка и сирене, сметаната и разтопеното масло. Овкусяват се със сол и черен пипер.
3.Камбите се пекат на 180 градуса за около 10 минути.








ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 6 юли 2016 г.

Запечени тиквички с кашкавал






                                                                         Продукти:

Тиквички - 500 г
Кашкавал - 300 г
Яйца - 4 бр.
Сметана - 200 мл
Царевично брашно - 50 г
Копър - 1 връзка
Лук - 1/2 глава
Чесън - 2 скилидки
Масло - 30 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Обелените тиквички се настъргват на едро ренде и сокът от тях се отстранява. Нарязаните лук и чесън се сотират в малко мазнина заедно с тиквичките. Овкусяват се със сол, черен пипер и копър. 1/3 от сместа се разбърква със 150 г кашкавал и 50 г брашно и с тях се облепва основата и стените на намаслена форма.  




2.Поставя се на 180 градуса и се пече до златисто.
3.Яйцата се разбиват, добавят се сметаната, кашкавалът и тиквичките и сместа се излива в средата на формата. Отново се слага на 180 градуса и се пече около 20 минути.







                                                                         ДОБЪР АПЕТИТ!

сряда, 22 юни 2016 г.

Чийзкейк с маскарпоне и ягоди






Продукти:

Маскарпоне - 300 г
Кисело мляко - 300 г
Захар - 200 г
Ягоди - 400 г
Лимончело - 15 мл
Бишкоти - 1 пакет
Желатин - 15 г

Начин на приготвяне:

1.Бишкотите се нареждат в тортена форма.
2.Слагат се цели ягоди и се покриват се с крем от разбити крема сирене, кисело мляко, захар, ликьор и разтворен според опаковката желатин.




3.Чийзкейкът се поставя в хладилник за 2-3 часа. Декорира се с половинки от ягоди, листа от мента и оцветени кокосови стърготини, които се заливат с желиран сок.




4.Отново се поставя на хладно и след като желираният сок стегне, чийзкейкът внимателно се изважда от формата и хартията се отстранява.







ДОБЪР АПЕТИТ!

петък, 17 юни 2016 г.

Печени шпроти - хрупкави и ароматни






Продукти:

Шпроти - 500 г
Корнфлейкс без захар
Марината от зехтин, лимонов сок, чесън, девисил, сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Рибките се почистват от вътрешностите.




Заливат се с маринатата и престояват в нея около 15 минути. Овалват се в смлян корнфлейкс и се нареждат в тава, която е покрита с хартия за печене. Шпротите се пекат на 200 градуса за около 15 минути до златисто.




Поднасят се топли и хрупкави.



понеделник, 13 юни 2016 г.

Пъстри мъфини с боровинки




ПРОДУКТИ

Тесто:
Яйца - 4 бр.
Брашно - 160 г
Захар - 200 г
Бакпулвер - 10 г
Екстракт от ванилия - 10 мл

Замразени боровинки - 300 г

Начин на приготвяне:

1.Белтъците се разбиват със 100 г захар, 130 г брашно, 5 г бакпулвер и ванилия. Тази смес се разделя на две части, като едната се оцветява със сок от размразените боровинки.
2.Жълтъците се разбъркват с останалите продукти. Получават се бяла, синя и жълта смеси, които трябва да са с еднаква гъстота (с добавяне на още малко брашно, ако е необходимо). Те се редуват в малки силиконови форми за мъфини, а в средата се слагат боровинки.



3. Мъфините се пекат на 180 градуса за около 15 - 20 минути.