понеделник, 15 декември 2014 г.

Питка "Коледно настроение"






Продукти:

Брашно - 500 г
Прясно мляко - 150 мл
Мая - 20 г
Готварска сметана - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Разтопено масло - 40 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Киноа за поръсване на питката

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с 2 яйца, 1 белтък и останалите продукти се замесва меко тесто. След като втаса, част от тестото се разточва на кора и с формички се изрязват фигурите. Другата част се оформя на питка.
2.Натиска се по диаметър така, че да се оформят отделни сектори.




3.Питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се с киноа и след втасване се пече на 180 градуса за 35 минути. Върху тестените фигури също се нанася разбит жълтък и се изпичат до златисто.




Киноата е определена като супер здравословна храна. Тя е изключително богата на протеини, витамини и фибри. Киноата е източник на калций, манган, магнезий, фосфор, желязо и др. Включва се в супи и различни ястия. Ако се вари, съотношението на киноа и вода е 1:2.
 Киноата може да се запече на сух тиган до златисто, за да придобие уникален лешников аромат. Така може да се добави към зелена салата.




ДОБЪР АПЕТИТ!

2 коментара:

  1. Поредното интересно предложение за питка! Много оригинално и в духа на празниците!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване