петък, 23 май 2014 г.

Питка с цветя



Продукти:

Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 300 мл
Кисело мляко - 100 г
Мая - 40 г
Разтопено масло - 30 г
Разтопена мас - 30 г
Яйца - 3 бр.
Зехтин за готвене - 30 мл
Червени чушки - 2 бр
Магданоз - 1/2 връзка
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко. Разбъркват се с малко пресято брашно до кашичка. Маята трябва да втаса за 30 минути. С изброените продукти, включващи 2 яйца и 1 белтък, се замесва меко тесто, което втасва за 1 час.
2.С миксер се смилат червените чушки и 15 мл зехтин. Магданозът също се смила с 15 мл зехтин. Те се добавят към две части от втасалото тесто и с малко брашно се замесват червената и зелената част на питката, която се оформя от бялото тесто. Поставя се в намаслена тава и от нея се изрязва една част, която ще бъде кошничката на цветята.


4.Тя се слага върху разточено червено тесто, което е изрязано с метален ринг.


5.Отстранява се излишната част и така оформената кошничка се връща в тавата. Цветята са изрязани с формичка, а листата - с остър нож от тънко разточено зелено тесто.
6.Питката се намазва с разбит жълтък, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.



2 коментара: