сряда, 21 май 2014 г.

Торта с орехов блат и карамел



Продукти:

Орехи - 100 г
Брашно - 50 г
Сол - 1 щипка
Какао - 30 г
Ванилия - 1 бр.
Разтопено масло - 30 г
Олио - 30 мл
Яйца - 9 бр.
Сладкарска сметана - 50 мл
Прясно мляко - 1 л
Захар - 240 г
Бакпулвер - 10 г
Настъргана кора от 1 портокал
Ром - 10 мл

Начин на приготвяне:

1.Разбиват се 7 яйца, 70 г захар, 1 литър прясно мляко и 1 ванилия.
2.100 г захар се карамелизира в подходящ съд, който се поставя в тава с вода. След охлаждане на карамела, яйчената смес се излива върху него. Пече се на водна баня за 40 минути на 180 градуса.
3.Орехите и 70 г захар се смилат с миксер. Добавят се брашното, бакпулверът,солта, какаото, маслото, олиото, 2 яйца, сметаната, настърганата кора от 1 портокал и ромът. След като добре се разбърка, сместа се излива в намаслена и поръсена с брашно форма. Нейният диаметър трябва да е еднакъв с този, в който е изпечена яйчената смес, тъй като тя се обръща върху охладения (изпечен на 180 градуса за 35 минути)  орехов блат.
Карамелената фигура върху тортата е направена със силиконова форма.


Няма коментари:

Публикуване на коментар