петък, 28 февруари 2014 г.

Десерт с елда




Продукти:

Елда - 150 г
Мед - 150 г
Ябълки - 2 бр.
Начупени орехи - 50 г
Канела - 1 щипка
Смлян карамфил - 1 щипка
Лимонова кора от 1 лимон
Сок от 1/2 лимон
Кълнове от слънчоглед и ленено семе

Начин на приготвяне:

1.Елдата се запича в сух тиган за 4-5 минути, за да придобие по-приятен аромат. Добавя се вода в съотношение 1:3 и се вари до омекване.
2.Медът се изсипва в дълбок съд и ври до 140 градуса (5-6 минути до хубав карамелен цвят). Добавят се орехите, ябълките (обелени и нарязани на дребни кубчета), подправките, елдата и кълновете. Приготвянето на последните е описано в раздел "Салати".


Елдата чудесно се комбинира с различни плодове, зеленчуци и млечни продукти. Тя е богата както на желязо, калций, фосфор и други микроелементи, така и на белтъци, които лесно се усвояват от организма. Съдържа и незаменими аминокиселини. Подхранва косата, кожата и ноктите. Подходяща е за диетичен режим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар