вторник, 25 февруари 2014 г.

Торта с лимонов крем




Продукти:

Яйца - 7 бр.
Прясно мляко - 300 мл
Захар - 240 г
Брашно - 40 г
Сметана - 100 мл
Шоколад - 80 г
Лимонена киселина - 1 щипка
Настъргана кора от 1 лимон
Сок от 1/2 лимон
Ванилия - 1 бр.
Вода - 40 мл

Начин на приготвяне:

1.4 белтъка, 70 г захар, щипка лимонена киселина и ванилията се разбиват на сняг. Изсипва се кръгообразно в тава с кухненска хартия и се пече на 120 градуса за 30 минути или на 80 градуса за 3 часа. Това е блатът на тортата. Намазва се с разтопен шоколад, за да не омекне бързо от крема върху него.
2.В подходящ съд завират прясното мляко и 70 г захар. 4 жълтъка се разбъркват с брашното,  малко студено мляко, настъргана лимонова кора и сок от 1/2 лимон. Добавя се горещо мляко и се връща на котлона до сгъстяване. След охлаждане се смесва с разбита сметана, изсипва се върху блата и се заглажда с шпатула.
3.3 белтъка се разбиват на сняг и при непрекъснато бъркане с миксер се излива горещ сироп до 120 градуса от 100 г захар и 40 мл вода. С пош се шприцоват върху крема. С горелка се обгарят връхчетата на белтъците. Приготвянето на шоколадовите листенца е описано в раздел "Шоколад".

Няма коментари:

Публикуване на коментар