събота, 11 ноември 2017 г.

Ръжен хляб с квас в домашна хлебопекарна





Продукти:

Пълнозърнесто ръжено брашно - 350 г
Бяло брашно - 180 г
Сол - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Квасът се приготвя със 150 г пълнозърнесто ръжено брашно, което се разбърква с изворна вода във висок стъклен буркан до тесто, което е малко по-гъсто от това за палачинки. Оставя се на стайна температура и всеки ден се добавя по една супена лъжица брашно и малко вода. След 5-6 дни се появяват мехурчета и това е показателно, че квасът е готов.




2.Взимат се 150 г квас, 150 г ръжено брашно и 150 мл вода. Сместа се разбърква добре в дълбока стъклена купа и така престоява 1 нощ на хладно. На сутринта съдът се поставя на стайна температура и квасът трябва да увеличи своя обем 2-3 пъти.




3.В тавичката на хлебопекарната се слагат последователно: 100 мл вода, 180 г бяло брашно, 200 г пълнозърнесто и 9 г сол. Избира се програма за пълнозърнест хляб, която продължава 2 часа и 45 минути. Тестото при бъркане в уреда трябва да се оформи добре, да не е прекалено меко или твърдо.




Приготвянето на този хляб изисква време и усилия, но ароматът при печенето е неповторим!




  ДОБЪР АПЕТИТ!


4 коментара:

  1. Здравейте, чудесна рецепта!
    Не можах да разбера, колко е количеството на кваса при приготвянето на хляба?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Елена!
    Рецептата описва първо как се прави квасът, а след това количеството от него, което е необходимо за замесването на хляба.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! След като престои сместа от т. 2 една нощ на хладно, какво количество от нея се слага за омесването на хляба? Благодаря Ви

    ОтговорИзтриване