събота, 20 юни 2015 г.

Плетена питка с масло



Продукти:

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 300 мл
Мая - 20 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 100 г
Оцет - 10 мл
Сол - 15 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко и с 2 яйца, 1 белтък, 70 г меко масло и останалите продукти се замесва меко тесто.
2.След втасване се отделя малка част от него, а останалото тесто се разточва на 4 кръгли кори, които се намазват с масло и се слагат една върху друга. Центърът се очертава с малка чашка и с остър нож до него на кръст се изрязват 8 триъгълника. На всеки се прави прорез и краищата се промушват през него 2 пъти. Всеки триъгълник завършва с плитка.



Празните пространства се запълват с фитилчета от тесто.


3.Питката се намазва с разбит жълтък и отново трябва да втаса. Пече се на 180 градуса за 40 минути до златисто.




Няма коментари:

Публикуване на коментар