сряда, 12 ноември 2014 г.

Тиквени мъфини с бял шоколад



Продукти:

Кексово тесто:
Яйца - 2 бр.
Захар - 100 г
Брашно - 250 г
Смлени орехи - 50 г
Тиква - 200 г
Олио - 100 мл
Прясно мляко - 50 мл
Бакпулвер - 10 г
Ванилия - 1 бр.
Канела - 10 г

Глазура:
Бял шоколад - 200 г
Тиква - 100 г
Сладкарска сметана - 50 мл
Нишесте - 10 г
Жълтъци - 2 бр.
Захар - 50 г
Настъргана лимонена кора
Ванилия - 1 бр.

За дръжките на мъфините:
Бял шоколад - 50 г
Кокосови стърготини - 20 г
Зелена сладкарска боя - 1 щипка

Начин на приготвяне:

1.Кексово тесто:
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавят се течните съставки за кексовото тесто. Тиквата се настъргва и се слага в съд за готвене на пара за 10 минути. След охлаждане се разбърква с останалите посочени продукти и яйчената смес. Пече се в малки формички на 180 градуса за 15 минути.
2.Глазура:
Сметаната и захарта се загряват в съд на котлона. Жълтъците се разбиват с малко студена сметана и нишесте. Изливат се на тънка струйка при непрекъснато бъркане, като се добавят тиквата, шоколадът, настърганата лимонена кора и ванилията.


3.Изпечените мъфини се поставят на решетка и се заливат с шоколадовия крем.


4.След охлаждане се оформят като малки тикви.




2 коментара:

  1. Оригинално! А как приготвяш дръжките - стопяваш на водна баня шоколада и смесваш с боята и стърготините?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря! Реших, че тикви без дръжки не изглеждат добре. Разтопих бял шоколад и го разбърках с кокосови стърготини и малко зелена сладкарска боя.

    ОтговорИзтриване