събота, 30 август 2014 г.

Питка с кашкавал



Продукти:

Брашно - 500 г
Прясно мляко - 200 мл
Мая - 20 г
Газирана вода - 100 мл
Разтопено масло - 70 г
Яйца - 4 бр.
Кашкавал - 150 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Сусамени семена за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Маята и захарта се разтварят в затоплено прясно мляко. С 3 яйца, 30 г масло и останалите продукти (без кашкавал) се замесва меко тесто, което трябва да увеличи своя обем около 3 пъти.
2.Разточват се 4 правоъгълни кори, които се намазват с разтопено масло. Три от тях се слагат една върху друга, поръсват се с разбъркани 1 белтък и настърган кашкавал. Завиват се на руло и краищата му се събират. Поставя се в тава с кухненска хартия. Четвъртата кора се поръсва с леко запечени сусамени семена и също се навива на руло. То се реже на около 3 см и с него се запълва средата на питката.



3.Правят се нарези, както са показани на снимката и между тях се натиска с объл предмет.


4.Питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се със сусам, втасва за около 1 час и се пече 40 минути на 180 градуса.


2 коментара:

  1. Освен че е вкусна, е и красиво оформена! Особено на последната снимка личи колко е мека и пухкава!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване