понеделник, 17 март 2014 г.

Карамелена торта



Продукти:

Прясно мляко - 1 л
Яйца - 7 бр.
Захар - 200 г
Брашно - 100 г
Олио - 80 мл
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 20 г
Лимонена есенция
Настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

1.С миксер се разбиват: 6 яйца, 900 мл прясно мляко, 80 г захар и лимонена есенция.
2.Разбъркват се 1 яйце, 50 г захар, 80 мл олио, 100 мл прясно мляко, 100 г брашно, 20 г какао, 1 бакпулвер и настъргана кора от 1 лимон.
3.70 г захар се карамелизират и се изсипват в огнеупорен съд, който се поставя в тава с вода. Следва яйчената смес, в центъра на която се излива кексовото тесто. Ако остане известно количество, могат да се напълнят по-малки формички, които се нареждат около централния съд.



  Пече се на 180 градуса за 45 минути и ако трябва се покрива, за да не прегори. След охлаждане тортата се обръща върху поднос и се украсява с карамел.
 Това е сладкиш от арабската кухня.




Няма коментари:

Публикуване на коментар