четвъртък, 26 май 2016 г.

Желирана торта със сметана и кисело мляко



Продукти:

Сметана - 300 мл
Цедено кисело мляко - 200 г
Захар - 200 г
Куркума - 1 щипка
Маслени бисквити 
Ягоди - 300 г
Листа от мента
Лимончело - 15 мл
Желатин - 20 г

Начин на приготвяне:

1.Ягодите се нарязват, поръсват се със захар и 100 мл вода и се слагат в съд на котлона да кипнат. Леко се охлаждат и се добавя 10 г разтворен желатин. Изливат се в силиконови форми заедно с листа от мента и се поставят на хладно за около 1 час. Изваждат се и се подреждат в покрита с домакинско фолио тортена форма, в основата на която предварително са сложени маслени бисквити. 


 2.Киселото мляко се разбърква с разбита сметана, захар и лимончело, сместа леко се загрява и се обединява с 10 г разтворен желатин. Разделя се на 2 части, като едната се оцветява с куркума. Бялата и жълтата млечни смеси се редуват върху желираните ягоди и така се получава мраморният ефект.


Ще предложа още един вариант на тази торта:

Ягодовата и млечна желатинови смеси се изливат в правоъгълни формички и след като стегнат, се подреждат шахматно в тортена форма. Покриват се с останалия млечен крем и тортата се поставя в хладилник за 2-3 часа.



Няма коментари:

Публикуване на коментар