сряда, 26 август 2015 г.

Морковен чийзкейк



Продукти:

Блат:
Моркови - 100 г
Червено цвекло - 100 г
Прясно мляко - 200 мл
Брашно - 200 г
Яйца - 2 бр.
Зехтин за готвене - 15 мл
Сода за хляб - 1 щипка
Сол, черен пипер

Крем:
Маскарпоне - 400 г
Кисело мляко - 200 г
Смлени бадеми - 50 г
Сварени моркови - 150 г
Индийско орехче - 1 щипка
Див лук, копър, сол, черен пипер
Желатин - 20 г

Начин на приготвяне:

1.Яйцата се разбиват с миксер, добавят се прясното мляко, зехтинът и брашното. Яйчената смес се разделя на две части. Едната се разбърква със 100 г сварени и пасирани моркови, а другата - със сварено и пасирано цвекло.
2.Овкусяват се със сол и черен пипер и с лъжица се изливат на ивици в широка тава с хартия за печене. Върху тестото с дървено шишче се правят произволни фигури.


3.Палачинковият блат се пече на 180 градуса за 10 минути и след охлаждане се реже на ивици. С тях се облепват основата и стените на тортена форма.


4.Кремът се прави от сварените и настъргани моркови, които се разбъркват с останалите изброени продукти. Към тях се добавя разтворен според указанията на опаковката желатин. Излива се в средата на формата и се поставя на хладно за 2-3 часа, за да стегне.








неделя, 23 август 2015 г.

Локумки с многолистно тесто



Продукти:

Многолистно тесто - 1 кора
Локум
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Тестената кора се нарязва на ленти с широчина 2 см.
2.Парченца локум се слагат върху лентата от многолистно тесто и се навиват на руло. Локумките се нареждат в тава с хартия за печене.


3.Пекат се на 180 градуса около 10 минути до златисто.




В рецептата е използван цветен локум с кокосови стърготини.
По желание локумките се поръсват с пудра захар.

вторник, 18 август 2015 г.

Питка "Грахам" с тиквени семки



Продукти:

Брашно "Грахам" - 400 г
Пълнозърнесто пшенично брашно - 200 г
Прясно мляко - 400 мл
Мая - 20 г
Зехтин за готвене - 40 г
Яйца - 3 бр.
Сол - 20 г
Мед - 10 г
Тиквени семена - 100 г

Начин на приготвяне:

1.Маята и медът се разтварят в затоплено мляко и с малко брашно се образува рядка кашичка. Тя трябва да втаса, след което се добавят останалите продукти.
2.Лепкавото тесто се изсипва в тава, която е покрита с хартия за печене. Питката се оформя с навлажнени ръце.


3.Тестото отново трябва да втаса, след което се пече на 190 градуса за 50 минути.



понеделник, 17 август 2015 г.

Гуакамоле



Продукти:

Авокадо - 2 бр.
Домат - 1 бр.
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Люта чушка
Лайм - 1 бр.
Кимион - 1 щипка
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Авокадото се издълбава и се намачква с вилица.


2.Доматът се изчиства от вътрешната част и се нарязва на малки кубчета. Лукът и лютата чушка се наситняват. Чесънът и кората на лайма се настъргват, всички продукти се смесват и се овкусяват със сол, черен пипер и лимонов сок.
Предястието се поднася в корите на авокадото.


понеделник, 10 август 2015 г.

Бишкотена торта с киви и бял шоколад



Продукти:

Киви - 400 г
Маскарпоне - 200 г
Сладкарска сметана - 200 мл
Бял шоколад - 200 г
Захар - 50 г
Бишкоти - 1 пакет
Ванилия - 1 бр.
Ром - 15 мл
Желатин - 20 г

Начин на приготвяне:

1.Сметаната се затопля в съд на котлона и в нея се разтопява бял шоколад. Маскарпонето, захарта, ванилията, ромът и разтвореният желатин се разбъркват в шоколадовата смес.
2.Върху основата и стените на форма, която е покрита с кухненска хартия, се нареждат колелца от киви. Шприцова се крем и върху него се слага един ред бишкоти. Последните се покриват с нарязани парченца от киви. След това - отново крем. Продуктите се редуват до изчерпване на количествата.
3.Тортата се поставя на хладно за 2-3 часа и се обръща върху поднос.



неделя, 9 август 2015 г.

Октопод на тиган с маслини и каперси



Продукти:

Октопод - 1 кг
Бяло вино - 100 мл
Бахар, дафинов лист
Лимонена мащерка, розмарин
Морска сол, черен пипер
Чесън - 2-3 скилидки
Балсамов оцет
Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1. Октоподът се измива и се почиства добре. Поставя се във вода с бахар, дафинов лист, розмарин, черен пипер и бяло вино. Трябва да се вари на слаб огън за 40 минути, като се захлупва с чиния, за да не изплува над водата. Проверява се с остър нож, който лесно пробива най - плътната му част.


2.Докато е още горещ  се поставя върху пластична силиконова повърхност, поръсва се с лимонена мащерка и се навива плътно на руло. Слага се на хладно за 2-3 часа и по този начин се желира.


3.Така приготвен, октоподът лесно се реже на кръгчета.


 4.Леко се сотира от двете страни в нагорещен зехтин. При поднасяне се поръсва с балсамов оцет, маслини, каперси, настърган чесън и наситнен розмарин. Украсява се с лимонена мащерка.





събота, 8 август 2015 г.

Хрупкави гофрети на тиган



 Продукти:

Бяло брашно - 170 г
Царевично брашно или овесени трици - 30 г
Жълтъци - 2 бр.
Прясно мляко - 50 мл
Меко масло - 100 г
Захар - 100 г
Бакпулвер - 1 бр.
Ванилия - 1 бр.
Сусамени семена за поръсване

Начин на приготвяне:

1.Посочените продукти се разбъркват с миксер и от сместа се слага в намаслен и нагорещен тиган със силиконови формички. Поръсва се със сусамени семена.

 

2.Гофретите се изпичат от двете страни до златисто.


Разбира се, тази смес може да се изпече и в гофретник, след което се поднася със сладко по избор.



вторник, 4 август 2015 г.

Пилешки хапки с амарант и зеленчуци



Продукти:

Пилешко месо - 500 г
Амарант - 50 г
Лук - 200 г
Моркови - 200 г
Картофи - 200 г
Масло - 30 г
Зехтин за готвене

Марината:
Соев сос - 30 мл
Зехтин - 15 мл
Лимонов сок - от 1/2 лимон
Розмарин, сол, черен пипер

Панировка:
Яйца - 2 бр.
Бира - 30 мл
Брашно - 50 г
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1.Пилешкото месо се нарязва и престоява в маринатата за 2 часа. Всяко парченце се потопява в добре разбърканата панировка от посочените продукти и се поръсва с амарант. Пържи се в нагорещена мазнина до златисто.
2.Нарязаните зеленчуци се задушават в зехтин, масло и малко вода до омекване. Овкусяват се със сол и черен пипер и с тях се гарнират пилешките хапки.