неделя, 9 август 2015 г.

Октопод на тиган с маслини и каперси



Продукти:

Октопод - 1 кг
Бяло вино - 100 мл
Бахар, дафинов лист
Лимонена мащерка, розмарин
Морска сол, черен пипер
Чесън - 2-3 скилидки
Балсамов оцет
Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

1. Октоподът се измива и се почиства добре. Поставя се във вода с бахар, дафинов лист, розмарин, черен пипер и бяло вино. Трябва да се вари на слаб огън за 40 минути, като се захлупва с чиния, за да не изплува над водата. Проверява се с остър нож, който лесно пробива най - плътната му част.


2.Докато е още горещ  се поставя върху пластична силиконова повърхност, поръсва се с лимонена мащерка и се навива плътно на руло. Слага се на хладно за 2-3 часа и по този начин се желира.


3.Така приготвен, октоподът лесно се реже на кръгчета.


 4.Леко се сотира от двете страни в нагорещен зехтин. При поднасяне се поръсва с балсамов оцет, маслини, каперси, настърган чесън и наситнен розмарин. Украсява се с лимонена мащерка.





Няма коментари:

Публикуване на коментар